Nem hosszabbítja meg a világ egyik legjobb futballistájának tartott Lionel Messi szerződését a francia élvonalbeli bajnokságban szereplő Paris Saint-Germain – számolt be róla Franciaország legnagyobb sportnapilapja, a L’Equipe. Az újság szerint az verte ki a biztosítékot a párizsi vezetőknél, hogy az argentin szupersztár engedély nélkül utazott el Szaúd-Arábiába a Lorient-tól hazai pályán elszenvedett 3-1-es vereség után. A vasárnapi meccset követően Messi úgy kalkulált, hogy hétfőn és kedden is szabadnapot kap majd a csapat, de a vezetőedző, Christophe Galtier végül csak az előbbi mellett döntött, így tegnap igazolatlanul volt távol. 

NICE, FRANCE - APRIL 8: Lionel Messi of PSG during the Ligue 1 match between OGC Nice (OGCN, Gym) and Paris Saint-Germain (PSG) at Allianz Riviera stadium on April 8, 2023 in Nice, France.
Fotó: Jean Catuffe / Getty Images

Több francia forrás is úgy értesült, hogy a hétszeres aranylabdást megbüntették a kihágásért: két hétig nem látogathatja az edzéseket, nem léphet pályára mérkőzéseken, és erre az időszakra a bérét sem kapja meg. 

Mint ismert, a 35 éves labdarúgó éves fizetése bruttó 40,5 millió euró (15,19 milliárd forint) körül van, azaz hetente mintegy 780 ezer eurót (292,60 millió forint) keres. 

A magyarázat szerint Leo Messi azért repült Szaúd-Arábiába, hogy turisztikai nagyköveti feladatait ellássa, amellyel az arab királyság bízta meg. Röpke nyaralásáról ráadásul még posztolt is az Instagram-oldalán.

A L’Equipe később azt írta, nemcsak a csapattársai akadtak ki a távollétén, de a PSG elöljárói is, akik úgy döntöttek, nem aktiválják a világklasszis játékos szerződésében szereplő plusz egy évre szóló opciót, vagyis a megállapodásuk lejártakor, a mostani idény végén szabadon távozhat. Ezzel valószínűleg az argentin elérte a célját…

Az újdonsült világbajnok távozása elől tehát így minden akadály elhárult, az viszont továbbra sem tiszta, hogy hol folytatja. Sokan abban reménykednek, hogy az ősszel Messi visszatér egykori sikerei helyszínére, Barcelonába, ahonnan 2021 nyarán az egyesület gazdasági nehézségei miatt kellett eljönnie. 

A transzfert egyedül a pénz hiúsíthatná meg, miután az éppenséggel szaúdi al-Hilal hihetetlen, évi 400 millió eurós (150,05 milliárd forint) ajánlattal csábítaná magához. 

A dél-amerikai kiválóság a karrierje során azonban legalább 1,15 milliárd dollárt, jelenlegi árfolyamon mintegy 392 milliárd forintot keresett, így anyagi gondjai biztos, hogy nincsenek, és nem is lesznek már. 

Érdekesség, hogy a Lionel Messihez hasonlóan a világ egyik legjobb focistájának tartott portugál Cristiano Ronaldo is viharos körülmények között bújt ki manchesteri szerződéséből decemberben, hogy végül évi 200 millió euróért (74,99 milliárd forint) a szaúdi al-Nasszrnál kössön ki. A sors fintora, hogy a mesés jövedelem ellenére Ronaldo máris elvágyódik az araboktól.

Lionel Messi: a dúsgazdag szupersztár, aki már a posztjaiból megélne

Az argentin világklasszis percdíja a pályán 25 ezer forint, szponzorált megosztásaival pedig átlagosan 751 millió forintot keres.