Sportgazdaság

Lionel Messi: a dúsgazdag szupersztár, aki már a posztjaiból megélne

A Facebook alapítója is megerősítette, hogy az argentin labdarúgó-válogatottal világbajnokságot nyerő 35 éves világklasszis futballistáé minden idők legtöbb kedvelését begyűjtő bejegyzése az Instagramon. A PSG játékosának percdíja a pályán 25 ezer forint, szponzorált megosztásaival pedig átlagosan 751 millió forintot keres.

Szerdán a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg is megerősítette, hogy Lionel Messi a világbajnoki trófeával készült bejegyzése kapta minden idők legtöbb kedvelését az Instagramon. A cikk elkészültekor a 71,4 milliót is meghaladta a fotóra leadott lájkok száma, így már 13 millióval több van neki, mint az eddigi csúcstartó tojás-portrénak. A kép a Gettynek dolgozó Shaun Botterill nevéhez fűződik, akinek nincs is fiókja az Instán, ezért a legkisebb fiától tudta meg, hogy a katari finálét követő ünneplés során elkapott pillanat bejárta a világsajtót.

A 35 éves szupersztár 2013 augusztusában csatlakozott a 2010-ben alapított, immár a világ legnagyobb képmegosztójához, az első posztja egy videó volt honfitársával, Ferenc pápával. A német Kicker úgy tudja, a nagy futballrajongó hírében álló katolikus egyházfő nem követte élőben az Argentína–Franciaország vb-döntőt vasárnap, ugyanis még 1990-ben, amikor Németország éppen hazája ellen megnyerte a finálét, megfogadta, soha többet nem néz tévében focimeccset, a közvetítések ugyanis nem neki valók.

A torna legjobb játékosának megválasztott Messi tehát minden csúcsot megdönt, a pályán és azon kívül is, bár furcsa módon vannak mutatók, amikben továbbra sem ő a listavezető. Nagy riválisa, a portugál Cristiano Ronaldo tavaly februárban elsőként három közösségi oldalon – Facebook, Instagram és Twitter – elérte az 500 millió követőt, ez a szám mostanra pedig meghaladta a 784 milliót. 

Soccer, Finalissima 2022: Italy Vs Argentina, Lionel Messi of Argentina and teammates celebrate with the trophy at the end of the Finalissima trophy 2022 football match between Italy and Argentina at Wembley stadium in London, England, June 1st, 2022.  (Photo by Elianto/Mondadori Portfolio via Getty Images)  Lionel Messi of Argentina and teammates celebrate with the trophy at the end of the Finalissima trophy 2022 football match between Italy and Argentina at Wembley stadium in London, England, June 1st, 2022. (Photo by Elianto/Mondadori Portfolio via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Ronaldo mai árfolyamon átlagosan 959 millió forint értékben posztol, míg Lionel Messinek be kell „érnie” 751 millióval. 

A dél-amerikai szupersztár ráadásul összeállt Ronaldóval, a világhírű Annie Leibovitz kapta őket lencsevégre, a megrendelő a francia luxustáskákat gyártó Louis Vuitton volt. A vb november 20. és december 18. között zajlott, ez idő alatt Messi 20 alkalommal használta az applikációt, ebben a periódusban tehát több mint 15 milliárd forintot kereshetett volna szponzorációs tartalommal. A torna összesen 250 millió lájkot hozott neki, a világbajnoki cím aztán majdnem ugyanennyit: ezen a héten hét fotóval 235 millió kedvelést gyűjtött. 

A Sportico arról ír, hogy az elmúlt 12 hónapban 2 milliárd interakció fűződik Lionel Messi nevéhez az Instán, támogatói ezzel 59 millió dollár (22,31 milliárd forint) hozzáadott értéket generáltak. A világklasszis csakis kizárólag a legnagyobb szponzorokkal dolgozik együtt: az Adidasszal, a Budweiserrel, a Hard Rock Internationallal, a Mastercarddal, a PepsiCo-val, a Sociosszal és még legalább 10 világmárkával. Néhány napja a népszerű háborús videójáték, a Call of Duty Warzone 2 előzetesében tűnt fel állig felfegyverkezve. E cégek évente 50 millió dollárral, vagyis 18,9 milliárd forinttal járulnak hozzá a kasszájához minden évben. 

Az amerikai Forbes szerint a világ legjobban kereső futballistája idén mégsem az egyébként leggazdagabb, sokszor csak GOAT-nak (Greatest of All Time – minden idők legjobbja) becézett argentin lesz, hanem párizsi csapattársa, a francia Kylian Mbappé, aki a minap töltötte be a 24-et, és 2022-ben 48,4 milliárd forintot focizott össze. Lionel Messi mindenesetre „csak” 3 milliárddal marad el tőle. A dobogóra Ronaldo fér még oda a 37,8 milliárdjával. 

Dzsudzsák Balázs továbbra is az élen

A hazai labdarúgók közül a közösségi médiában továbbra is a Debrecen futballistája, Dzsudzsák Balázs viszi a prímet 960 ezer követőt számláló Facebook-, valamint 1,7 milliós Instagram-fiókjával. A vasárnap véget érő katari világbajnokság döntőjét a helyszínen megtekintő magyar válogatottsági rekorder kifejezetten aktív volt Dohában, három bejegyzését több mint 365 ezren lájkolták. 

Szintén a Forbes számításai alapján a hétszeres aranylabdás karrierje során már legalább 1,15 milliárd dollárt, azaz több mint 435 milliárd forintot keresett. Rajta kívül a kosárlabdázó LeBron James, a már említett Ronaldo és a golfozó Tiger Woods volt hasonlóra képes.

A Paris Saint-Germain játékosaként évente 13,2 milliárd forintot tesz zsebbe, azaz Messi naponta 36,2 millió forinttal lesz gazdagabb. Tovább számolva: az óradíja 1,5 millió, a percdíja pedig 25 ezer forint. 

Lionel Messinek természetesen mindene megvan, és bár neki tulajdonítják a világ legdrágább autóját, egy 1957-es Ferrari 335 Sport Spider Scagliettit, 2016 óta folyamatosan tagadja, hogy 37 millió dollárért (13,99 milliárd forint) megvette volna. A Goal.com egyszer összegyűjtötte, hogy milyen kocsik állnak a garázsában: egyebek között egy Ferrari F430 Spyder, három Audi (RS6, A7, Q7), egy Mercedes SLS AMG, egy Maserati Gran Turismo MC Stradale, egy Range Rover Vouge és egy Range Rover Sport, továbbá egy Cadillac Escalade, de van egy Lexus RX 450h-ja is. Közülük is kiemelkedik a 2 millió dollárra (756,1 millió forint) becsült, 7,3 literes V12-es motorral rendelkező Pagani Zonda Tricolore.

A legtöbbet like-olt bejegyzések
az Instagramon
 

A szakértők azon az állásponton vannak, hogy az ingatlanok tekintetében különösen jó ízlése van a dél-amerikai kiválóságnak: Barcelonához közeli kastélyában a medence mellett spa- és wellnessrészleg, valamint színházterem is van, ráadásul a hegyekre ugyanúgy rálát, mint a közeli strandra. Négycsillagos szállodájában 141 szoba van, 15 millió dolláros (5,67 milliárd forint) magánrepülőgépén meg bárhova eljuthat. A 2004 Gulfstream V két konyhával és fürdőszobával van felszerelve, összesen 16-an utazhatnak rajta. 

Messi szereti az állatokat, kutyájával, Hulkkal például focizni is szokott – saját pályáján. Az UNICEF-fel 2007-ben társult, hogy támogassa a rászoruló gyerekeket. Alapítványa 1600 szíriai fiatalnak épített iskolát, de 2019-ben a kenyaiakat is segítette vízzel és élelmiszerrel, amelynek költsége 218 ezer dollár (82,4 millió forint) volt. 

A korábbiakkal ellentétben Lionel Messi mégsem vonul vissza a válogatottságtól, sőt úgy hírlik, hogy klubjával, a Párizzsal is hosszabbított, így sportból szerzett vagyona az elkövetkező években – immár világbajnokként – tovább fog nőni, míg marketingértéke már most az egekben van. 

 

Kitiltották egy amerikai döntőről a török sztárséfet

Ahogy arról beszámoltunk, a török sztárséf, Salt Bae is igyekezett meglovagolni a világbajnoki döntőt övező médiaérdeklődést, és előbb a csapattársaival ünneplő Messinek szerette volna kifejezni a gratulációját a pályán, majd valahogyan a 18 karátos, 17, 7 millió dolláros (6,69 milliárd forint) vb-serleget is sikerült megkaparintania egy fotó erejéig. Mivel a kupát csak a nyertesek és az államfők érinthetik meg, ezért sokan – jogosan – kiakadtak. Elsőként az Egyesült Államok kupasorozata, a US Open Cup reagált hivatalosan az esetre, amely kitiltotta a döntőről Salt Bae-t. 

 

 

Lionel Messi leggazdagabb instagram milliárd forint megosztás milliárd dollár Cristiano Ronaldo futball közösségi média legkedveltebb labdarúgás poszt katari világbajnokság
Kapcsolódó cikkek