Nyilvánvaló esélyesként fut neki a Bajnokok Ligája-selejtező első körének a Ferencváros: a magyar bajnokcsapat a feröeri Klaksvíkar Ítróttarfelagot (KI) kapta ellenfélül. A Fradi legértékesebb focistája nagyjából kétszer annyit ér, mint a KI összes játékosa együttvéve.

Budapest 202303016 Labdarúgás El mérkőzés  FTC - Leverkusen Foto Nemzeti Sport - Árvai Károly A képen:       Adama Traore , Jose Marcos Marquinhos
A 16-os számú Kristoffer Zachariassen egymaga ér nagyjából annyit, mint az egész Klaksvík. 
Fotó: Árvai Károly

Az előző nemzetközi kupaidények jól sikerültek a Fradinak, hiszen 2019 óta egy Bajnokok Ligája- és három Európa-liga-csoportkörös szereplés után jött az idei El-playoffkörbe jutás – e sikereknek ráadásul kettős a hatásuk. 

Egyrészt javítottak a csapat és áttételesen az NB I. megítélésén, hiszen az úgynevezett UEFA-együtthatója javult mindkettőnek: a Fradi négy éve még csak 5, a legutóbbi szezonban már 12 pontot gyűjtött, ezzel az ötéves futó összegzés alapján 36 helyet javítva feljött a 62. pozícióba, míg a magyar bajnokság a 25. a sorban. 

Mennyit keres Európában a Fradi?

Másrészt a zöld-fehérek pénzügyi helyzetén is javítottak az európai eredmények. A 2018-as, viszonylag gyors kiesés még „csak” 180 millió forintot hozott az UEFA pénzdíjából, ám a 2019 és 2021 El-csoportkör már 1,4-1,5 milliárdot, a legutóbbi nemzetközi menetelés pedig 3,7 milliárdot ér. 

A csúcs az elmúlt éveket tekintve azonban a 2020-as BL-kaland volt a maga 7,6 milliárdos európai pénzdíjával. 

Mindezek révén (is) a Ferencváros Labdarúgó Zrt. a tavalyi naptári évben 1,324 milliárd forintos nyereséggel zárt, amiben egyébként a már említett, 2022–2023-as évadhoz tartozó nemzetközi jutalompénzek még nincsenek is benne.

Modern története legjobb formájában van tehát a Fradi, tavasszal még a labdarúgás pénzügyeivel foglalkozó Football Benchmark is példálózott vele, mint olyan csapattal, amely viszonylag erőtlen bajnokságból képes látható európai teljesítményre, ezáltal kitermelve működési költségei nagyját.

Budapest 202303016 Labdarúgás El mérkőzés  FTC - Leverkusen Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen:       Sztanyiszlav Csercseszov Budapest 202303016 Labdarúgás El mérkőzés  FTC - Leverkusen Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen:       Sztanyiszlav Csercseszov
A most kezdődő idényben is az orosz Sztanyiszlav Csercseszov vezeti majd az FTC-t.
Fotó: Török Attila

A szakmai munka és így remélhetőleg a sikerek folytonosságához hozzájárulhat, hogy a klub aktiválta Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző szerződésben rögzített plusz egyéves opcióját, így az orosz tréner ül majd a padon a most kisorsolt, Klaksvík elleni BL-selejtezőkön is. 

Csercseszov egyébként nem óvatoskodott a mostani célokkal kapcsolatban: még a német Bayer Leverkusen elleni Európa-liga-kiesés után közölte, hogy legközelebb a Bajnokok Ligájában akar a nyolcaddöntőbe jutni.

 

 

A Fradi mostani oda-visszavágós párharcának mérkőzéseire július 11–12-én, illetve 18–19-én kerül sor, az első meccs idegenben lesz.

A Bajnokok Ligája döntője a 2023–2024-es idény végén egyébként Londonban, a Wembley-ben lesz. Az Európa-liga fináléjára – amelynek idei kiírását Budapesten, a Puskás Arénában tartották – pedig Dublinban kerül majd sor.