Szoboszlai Dominik felrobbantotta a Twittert: néhány perccel ezelőtt az átigazolási hírekben jól értesült olasz sportújságíró, Fabriziano Romano saját közösségi oldalán arról posztolt, hogy az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League, PL) szereplő Liverpool mindenben megegyezett a német RB Leipziggel, így a magyar labdarúgó-válogatott 22 éves csapatkapitánya a „vörösöknél” folytatja. Romano szerint Jürgen Klopp együttese aktiválta a 70 millió eurós kivásárlási árat, amit a székesfehérvári játékos szerződésében rögzítettek. A bejegyzés percek alatt több tízezer like-ot kapott.

A Nemzeti Sport úgy tudja, Szoboszlai legkésőbb szombat reggelig átesik a szükséges orvosi vizsgálatokon, ezeket követően jelenti be új klubja. A transzferről már az angol sajtóban is beszámoltak.

Az átigazolási díjak összértékét tekintve Szoboszlai Dominik letaszította a trónról Dzsudzsák Balázst. A Debrecen válogatottsági rekordere karrierje során több mint 40 millió eurót (14,85 milliárd forint) mozgatott meg, míg Szoboszlai immár 92,5 milliót (34,34 milliárd forint) – magyar labdarúgóért még soha nem fizettek ennyit!

A legdrágább magyar átigazolások:

1. Szoboszlai Dominik (70 millió euró, 2023,a z RB Leipzigtől a Liverpoolba),

2. Szoboszlai Dominik (22 millió euró, 2021, az RB Salzburgtól az RB Leipzigbe),

3. Dzsudzsák Balázs (19 millió euró, 2012, az Anzsi Mahacskalától a Dinamo Moszkvába),

4. Dzsudzsák Balázs (14 millió euró, 2011, a PSV-től az Anzsi Mahacskalához),

5. Détári Lajos (8,7 millió euró, 1988, az Eintracht Frankfurttól és a Budapest Honvédtól az Olympiakoszhoz),

6. Szalai Ádám (8 millió euró, 2013, a Mainztól a Schalkéhoz),

7. Szalai Ádám (6 millió euró, 2014, a Schalkétól a Hoffenheimhez),

8. Sallai Roland (4,5 millió euró, 2018, az Apoel Nicosiától az SC Freiburgba),

9. Kádár Tamás (4 millió euró, 2020, a Dinamo Kijevtől a Santung Lunengba),

10. Vancsa Zalán (3 millió euró, 2022, az MTK-tól a Lommelhez).

Szoboszlai Dominik a Videotonban kezdett el futballozni, ahonnan Székesfehérvár utánpótlásműhelyébe, a Főnix Goldba került (itt is édesapja, Szoboszlai Zsolt keze alatt pallérozódott), majd az MTK-ban is megfordult. 2017 tavaszán, mindössze 17 éves korában 500 ezer euróért (inflációval növelt jelenlegi összeg: 611,22 ezer euró, 226,89 millió forint) vette meg a Főnixtől az osztrák RB Salzburg, amelynek a fiókcsapatában, az FC Lieferingben is sokat játszott. 2021 telén, 22 millió euróért szerződött az RB Leipzighez, amellyel két és fél idény alatt kétszer nyerte meg a Német Kupát, és állandó részvevője lett a Bajnokok Ligájának. A 32-szeres magyar válogatott támadó középpályás 91 mérkőzésen lépett pályára a lipcseieknél, akiknél 20 gólt és 22 gólpasszt jegyzett. 

A liverpooliaknak azért kellett igyekezniük, mert Szoboszlai Dominik lipcsei szerződésében volt egy kitétel, miszerint június 30-ig, azaz ma éjfélig él a 70 millió eurós kivásárlási ár. Ez annyit jelent, hogy ha letelik a határidő, és nem érkezik hivatalos ajánlat, a németek annyit kérhettek volna érte, amennyit nem szégyellnek. Fabrizio Romano későbbi bejegyzéséből kiderült, az angolok nem vártak, inkább mélyen a zsebükbe nyúltak. 

Sokáig egyébként úgy nézett ki, hogy a magyar klasszis egy másik PL-csapatban, a Newcastle Unitedben köt ki, csakhogy a „szarkák”  inkább az olasz Milannal üzleteltek, és a honfitársunkra szánt pénzből megvették a szintén a pálya közepén bevethető Sandro Tonalit.

Lapunknak korábban Szabados Gábor sportközgazdász azt mondta, marketing szempontból Szoboszlai a legeladhatóbb sportoló jelenleg Magyarországon. A fiatal futballista június 14-én 504 ezer Instagram-követővel rendelkezett, azóta viszont folyamatosan pörög a számláló és immár a 600 ezerhez közelít.

Szoboszlai Dominik a Leipzigben évente 4,2 millió eurót (1,56 milliárd forint) keresett, a Liverpoolban viszont valószínűleg ennél többet kap majd, miután a Mersey-partiaknál az átlagfizetés a 2022–2023-as idényben 5,49 millió font (2,38 milliárd forint) volt.