A nemzetközi labdarúgás átigazolási logikája szerint egy lépéssel közelebb került Szoboszlai Dominik ahhoz, hogy a Bajnokok Ligája-résztvevő angol Newcastle-hez szerződjön.

Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport  csapat öröm  Szoboszlai Dominik Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport  csapat öröm  Szoboszlai Dominik
Détári Lajos rekordját megdöntve Szoboszlai Dominik lehet a legdrágább Németországból eligazoló magyar játékos.
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Az nem újdonság, hogy az átigazolásokra szakosodott német Transfermarkt honlap szerint 50 millió euróra (18,6 milliárd forint) becsült Szoboszlai játékát már a legnagyobb európai klubok is figyelik. 

Persze jelenlegi klubja, a német RB Leipzig sem kicsi, hiszen a legutóbbi öt idényben mindig a top négyben végzett a Bundesligában, az idén harmadik lett, plusz Német Kupa-győztes, ezáltal ugyancsak BL-szereplő. 

Kit vett már meg a Newcastle?

Csakhogy a Newcastle-nek 2021 óta Szaúd-Arábia befektetési alapja, az ottani bajnokságot és a négy legnagyobb szaúdi klubot is üzemeltető Public Investment Fund (PIF) a tulajdonosa, vagyis az észak-angliai klub hirtelen megtollasodott. Ennek is az eredménye, hogy a tavalyi játékosigazolásainak köszönhetően a legutóbbi idényben a Manchester City, az Arsenal és a Manchester United mögött befutott negyediknek. 

Most nyáron pedig tovább erősít:

megegyezett a BL-elődöntős olasz Milannal a középpályás Sandro Tonali megvételéről 70 millió euróért (26 milliárd forint).

NKUNKU, Christopher; SZOBOSZLAI Dominik; ORBÁN, Willi
Berlin, 2023. június 4.Christopher Nkunku, az RB Leipzig játékosa a trófeával, mellette Willi Orbán csapatkapitány (b) és Szoboszlai Dominik (j), miután 2-0-ra győztek a labdarúgó Német Kupa döntőjében játszott RB Leipzig-Eintracht Frankfurt mérkőzésen Berlinben 2023. június 3-án.MTI/EPA/Filip Singer
Szoboszlai Dominik a Leipziggel is sikeres volt, Német Kupa-győzelemmel búcsúzhat.
Fotó: Filip Singer / MTI

Tonali fél sorral hátrébb játszik, mint Szoboszlai, illetve az angol James Maddison, aki távozik a Leicestertől, miután a csapat kiesett a Premier League-ből, és a Newcastle szerette volna megszerezni. 

Csakhogy az angol válogatott labdarúgója a Szarkák helyett a Tottenhamet választotta – e transzfer értéke 40 millió font (17,2 milliárd forint) –, úgyhogy a Newcastle-nek továbbra is szüksége van egy támadó középpályásra.

Mi van Szoboszlai szerződésében?

Itt jön a képbe Szoboszlai, aki 22 évesen 30-szoros felnőtt válogatott, ráadásul ő a csapatkapitány, és a pálya azonos területein és hasonló stílusban is játszik, mint Maddison. 

Tehát majdhogynem csereszabatosak, miközben honfitársunk négy évvel fiatalabb, ami értéknövelő lehet.

Az ugyancsak az átigazolásokra szakosodott olasz újságíró, Fabrizio Romano értesülése szerint Szoboszlai jelenleg szerződésében van egy kitétel, miszerint június 30-ig, azaz péntekig él egy 70 millió eurós (26 milliárd forint) kivásárlási ár, ami annyit jelent, hogy ha bármely klub leteszi ezt az összeget, a Lipcse köteles elfogadni azt. Ha viszont úgy telik le a határidő, hogy nem érkezik ilyen ajánlat, a németek annyit kérhetnek Szoboszlaiért, amennyit nem szégyellnek – vagy a 70 milliós változattal várni kell a januári átigazolási ablakig.

Mekkora üzletről lehet szó?

Szóval ha a Newcastle – vagy bárki más – képes gyors intézkedni, és van szabadon 70 millió eurója, továbbá Szoboszlainak van kedve odaigazolni,  

hamarosan megszülethet a magyar focitörténelem legmagasabb értékű játékosüzlete. 

Mellesleg az eddigi csúcsot is Szoboszlai tartja, hiszen a Red Bull-klubcsaládon belül a Salzburgtól 20 millió euróért (7,5 milliárd forintért) cserébe került a Leipzighez 2020-ban. 

Most busás haszonnal adhatják tovább.