Összeállították a világ leggazdagabb teniszezőinek top 21-es listáját, és bár a karrierjük alatt a pályán és az üzleti életben elért sikereik, illetve az elképesztő népszerűségük alapján a svájci Roger Federerre vagy a spanyol Rafael Nadalra tippelhetnének a legtöbben – esetleg a szerb Novak Djokovicsra vagy az amerikai Serena Williamsre –, valójában nem ők állnak az első helyen.

Jessica Pegula is hozzátett a családi vagyonhoz néhány millió dollárt.
Fotó: AFP

Igaz, a Sportsbrief elemzésében van annyi „csalás”, hogy a győztes valójában nem saját eredményeivel gyűjtötte össze a dollármilliárdokat, hanem gazdag családba született: az amerikai Jessica Peguláról van szó, aki korábban Babos Tímea párosbeli partnere is volt.

Ki a leggazdagabb teniszező?

Jessica Pegula szülei, Terry és Kim Pegula dollármilliárdos üzletemberek, tulajdonosai többek között a Buffalo Bills NFL- és a Buffalo Sabres NHL-csapatának, vagyonukat 7 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg. Pegula egyébként a pályán sem keres rosszul: ugyan a családi számlához képest elhanyagolható, de 2,8 millió dollárt már összeütögetett a teniszben.

A második helyen 1,2 milliárd dolláros becsült vagyonnal Ion Tiriacot jegyzik, aki sportolóként jégkorongozott és teniszezett, edzősködött is, majd üzletembernek állt, jelenleg is több rangos teniszverseny jogtulajdonosa.

Ő az első román, aki felkerült a Forbes magazin által összeállított milliárdosok listájára.

A 84 éves Tiriac a mai napig a teniszsport egyik legismertebb alakja, a párizsi Roland Garros centerpályájának lelátóján a VIP-páholy első sorának első székére kizárólag ő ülhet le.

Mennyi pénze van Roger Federernek?

A lista harmadik helyezettje, Roger Federer 20-szoros Grand Slam-bajnok, a sportág számos rekordjának birtokosa. A már visszavonult svájci ikon volt az első, aki százmillió dollárnál többet keresett a pénzdíjakból, összesen 130 milliót, ám ennek a háromszorosát utalták neki a szponzorai. A japán Uniqlo 2018-ban egy évtizedre szóló, évente 30 millió eurót kínáló szerződést kötött Federerrel, aki úgy is megkapja a pénzt, hogy már nem aktív sportoló.

Mekkora vagyonnal rendelkezik Djokovics, Nadal és Serena Williams?

Federer után következnek a fentebb felsorolt legendák: a többek között ruhamárkát tulajdonló Serena Williams vagyonát 250, az éttermeket és lakásokat vásárló Novak Djokovicsét 220, míg a Nike-val és a KIA-val számos projektben együttműködő Rafael Nadalét 220 millió dollárra becsülik.

A top tízben még olyan nagy sikert elérő teniszezőket sorol fel a Sportsbrief, mint az időközben családot alapító Marija Sarapova (180 millió dollár), a botrányos önéletrajzi könyvet író Andre Agassi (175 millió dollár) és a 90-es évek abszolút kedvence, Pete Sampras (150 millió dollár).

A legjobb tíz közé aktív teniszezőként Pegula, Djokovics és Nadal mellett Andy Murray tartozik, a wimbledoni és olimpiai bajnok skót vagyona százmillió dollár körül lehet.

Mit keres a listán Anna Kurnyikova?

Bár teniszezőként „csak” 3,5 millió dollárt gyűjtött, 50 millió dolláros vagyonával így is felkerült a listára Anna Kurnyikova – az orosz nem kizárólag tenisztudása miatt volt rettentő népszerű. Képei a legkeresettebbek közé tartoztak a Google adatai alapján, és bár sohasem nyert egyesben Grand Slam-trófeát, szponzori bevételei, rangos meghívásai, szereplései felvették a versenyt a legnagyobb sztárokéval.

Anna Kurnyikova a szurkolók és a szponzorok körében is népszerű volt.
Fotó: AFP

 

Ki a legtöbbet kereső magyar teniszező?

Bár ilyesfajta becslés a jelenleg aktív magyar teniszezőkkel kapcsolatban nem áll rendelkezésre, az hivatalos adat, hogy a pályán mennyi pénzt gyűjtöttek össze. Két legismertebb játékosunk közül Fucsovics Márton 6 millió dollárnál jár, míg Babos Tímea hiába hagyta maga mögött a 8 millió dolláros határt, a Világgazdaságnak elárulta, ennek kevesebb, mint 40 százaléka maradt a zsebében.

A világ leggazdagabb teniszezői