Minden idők leggazdagabb átigazolási időszaka a mostani a magyar foci szempontjából – csakis az lehet a kérdés, hogy hol áll meg a számláló.

Budapest 20230620 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Litvánia Fotó Török Attila Nemzeti Sport  Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik sok szempontból rekorder.
Fotó: Török Attila /  Nemzeti Sport

Azzal, hogy Szoboszlai Dominik szerződésében az angol Liverpool aktiválta a 70 millió eurós (26,8 milliárd forintos) kivásárlási árat és átigazolta a német RB Leipzigtől, azonnal eldőlt, hogy az ide lesz a csúcsév, amelynek egyáltalán nincs vége. Tudniillik a nemzetközi piacon kapósak lettek a válogatottunk legjobbjai: a középhátvéd Szalai Attila és a balhátvéd Kerkez Milos is elkelhet napokon belül, ugyancsak sok millió euróért, tovább növelve az akkumulált összeget.

Mennyit ér Szalai és Kerkez?

Szalai Attila még a török Fenerbahce játékosa, ám a német Bundesligában legutóbb a 4. helyen végző, és a 2023–2024-es idényben a Bajnokok Ligájában is induló Union Berlin szeretné megvásárolni. 

A helyi sajtóértesülések szerint 7,5 millió euróról (2,8 milliárd forintról) indult az alkudozás, és valószínűleg 14 millió eurónál (5,4 milliárd forintnál) ér véget. 

Ez csekélynek tűnhet ahhoz képest, hogy az irányadó Transfermarkt becslése szerint 20 millió euró (7,7 milliárd forint) a piaci értéke, ám mivel a Fener 2,2 millió euróért (842 millió forintér) szerződtette 2021 januárjában, így is zsíros haszonnal adhatja tovább.

SZALAI Attila; CIGANKOV, Viktor;
Isztambul, 2022. szeptember 8.Szalai Attila, a Fenerbahce (j) és Viktor Cigankov, a Dinamo Kijev játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a B csoport első fordulójában Isztambulban 2022. szeptember 8-án.MTI/EPA/Sedat Suna Isztambul, 2022. szeptember 8.
Szalai Attila, a Fenerbahce (j) és Viktor Cigankov, a Dinamo Kijev játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a B csoport első fordulójában Isztambulban 2022. szeptember 8-án.
MTI/EPA/Sedat Suna
Szalai Attila aligha játszik többet a Fenerbahce csíkos mezében.
Fotó: Sedat Suna / MTI

Kerkez Milos eközben a holland AZ Alkmaarnál kezdte meg a felkészülését az új szezonra, de az olasz Laziónál folytathatja, amely a Serie A bronzérmese, így szintén BL-szereplő. A bal oldali játékos esetén kicsit bonyolultabb a potenciális átigazolás szerkezete. 

Az olasz klubok előszeretettel üzletelnek úgy, hogy az első év technikailag csak kölcsönszerződés, ugyanakkor záradékba foglalják, hogy vagy bizonyos sportteljesítményhez kötve, vagy előre megbeszélve jövőre aktiválódik a végleges megvásárlás – ennek a lényege, hogy a nagyobb tételt egy évvel el lehet halasztani a könyvelésben. 

Most az körvonalazódik, hogy a Lazio az első kölcsönévre 2,5 millió eurót (957 millió forintot) fizet, jövőre pedig még 11 millió eurót (4,2 milliárd forintot), és ezzel végleg átkerül hozzá a játékjog.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy még egyik transzfer sem hivatalos – csak nagyon valószínű –, hiszen más klubok is érdeklődnek, sőt, akár tárgyalnak a jelenlegi munkaadókkal. 

Szalaira például másfél éve az angol Chelsea is figyelt, tavaly az orosz Zenit Szentpétervár meg is egyezett a Fenerbahcéval, csak a magyar játékos az orosz–ukrán háború miatt nem akart odamenni, Kerkezért pedig valósággal sorban állnak ezen a nyáron: kinézte őt magának Angliából a Bournemouth és a Konferencia-liga-nyertes West Ham, Franciaországból a Nice, Németországból a Dortmund, Portugáliából a Benfica. Érte tehát licitet is hirdethetett az AZ, amely forrástól függően 13,5–20 millió euró (5,2–7,7 milliárd forint) közötti árat képzelt el.

Mi volt Dzsudzsákkal?

Akármennyiért is kel el a két labdarúgó, csak tovább növelik az idei rekordév végösszegét, ami jelenleg 70 millió eurón áll, de Szalai és Kerkez potenciális árát egyben idegondolva a 100 millió eurós (38,3 milliárd forintos) határt közelíti. Ehhez egyetlen korábbi fociszezon sem járt közel, de a feléhez is kevés. 

 

A 2020–2021-es idény 41 és a 2011–2012-es szezon 36 millió eurós (13,8 milliárd forintos) végösszege fér fel a dobogóra. 

A második leggazdagabb idényben ugyancsak Szoboszlaiért fizették a legnagyobb tételt: a most eladó RB Leipzig akkor vevőként tett le az asztalra 36 millió eurót, amihez jött Szalai Attila már említett 2,2 milliója (842 millió forintja), valamint Gazdag Dániel és Schön Szabolcs egy-két milliója. 

Manapság már itthon, a Debrecenben vezet le Dzsudzsák Balázs.
Fotó: Kovács Péter / Nemzeti Sport

A harmadik leggazdagabb idényben pedig az elmúlt évtized legjobbja, legtöbbször és legdrágábban klubot cserélő játékosa, Dzsudzsák Balázs fűtötte a piacot, hiszen előbb 19, majd 14 millió euróért (7,3, illetve 5,4 milliárd forintért) szerződött Oroszországba, majd igazolt át országon belül. Amíg nem jött létre Szoboszlai múlt heti transzfere, addig a magyar foci legnagyobb akkumulált átigazolási díja is Dzsudzsákhoz kötődött.

Détári hova fér?

A történelmi minta további érdekessége, hogy a 2011–2012-es évad előtt csakis egy számjegyű volt a végösszeg millió euróban. 

Ám például a 2008–2009-es szezon 8,25 millió eurós (3,2 milliárd forintos) összegét Huszti Szabolcs, Halmosi Péter, Tőzsér Dániel és Hajnal Tamás klubváltása adta ki, 

aminél Détári Lajos egymaga többet ért 1988-ban, amikor 8,7 millió eurónak (3,3 milliárd forintnak) megfelelő összeget fizetett érte a görög Olympiakosz a német Eintracht Frankfurtnak.

Darabra pedig a 2016–2017-es idény a csúcs, mert akkor nyolc legalább egymillió eurós nemzetközi transzfere is akadt a magyar focinak. Ettől az idei nyár éppenséggel még elmarad.