Szoboszlai Dominik Montenegró ellen szerzett első gólja lett a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők zárófordulójának legszebb találata – erről az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a hivatalos honlapján, valamint a Facebook-oldalán is beszámolt.

SZOBOSZLAI Dominik
Egy kötény és egy remek csel után hajszálpontosan lőtte ki a jobb alsót a montenegróiak elleni selejtezőn Szoboszlai Dominik. 
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A magyar válogatott Liverpoolban légióskodó 23 éves csapatkapitánya egy kötény és egy remek csel után hajszálpontosan lőtte ki a jobb alsót a montenegróiak elleni selejtezőn, amellyel a mieink egyenlítettek. Szoboszlai két perccel később újfent eredményes volt, Magyarország végül 3-1-re nyert, és veretlenül, csoportelsőként jutottak ki a jövő évi németországi Európa-bajnokságra.

Mennyi pénzt kap az Eb-részvételért a magyar válogatott?

A 2024-es Eb összdíjazása előreláthatólag legalább 371 millió euró (141, 19 milliárd forint) lesz. A jövő évi kontinenstornán induló 24 válogatott – így a miénk is – 

minimum 9,25 millió eurós (3,52 milliárd forint) rajtpénzt kap. 

A csoportkörben a győzelem 1,5 millió (570,86 millió forint), míg a döntetlen 750 ezer eurót (285,43 millió forint) érhet. 

Az Eb-re kijutott válogatottak besorolása és a pótselejtezők

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália (J-csoport győztese), Franciaország (B-csoport győztese), Spanyolország (A-csoport győztese), Belgium (F-csoport győztese), Anglia (C-csoport győztese)

2. kalap: MAGYARORSZÁG (G-csoport győztese), Dánia (H-csoport győztese), Albánia (E-csoport győztese), Törökország (D-csoport győztese), Románia (I-csoport győztese), Ausztria (F-csoport másodikja)

3. kalap: Skócia (A-csoport másodikja), Szlovénia (H-csoport másodikja), Szlovákia (J-csoport másodikja), Csehország (E-csoport másodikja), Hollandia (B-csoport másodikja), Horvátország (D-csoport másodikja)

4. kalap: Szerbia (G-csoport másodikja), Olaszország (C-csoport másodikja), Svájc (I-csoport másodikja), a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott.

 

A pótselejtező résztvevői:

A-divíziós ág: Lengyelország, Wales, Észtország (D-divízióból)

B-divíziós ág: Izrael, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Ukrajna, Izland (utóbbi háromból egy átkerül az A-divíziós ágra)

C-divíziós ág: Georgia, Görögország, Kazahsztán, Luxemburg.