Szoboszlai Dominik duplájával és Nagy Ádám góljával, valamint Dibusz Dénes bravúros védéseivel Magyarország 3-1-re legyőzte Montenegrót, így csoportelsőként jutott ki a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra. A magyar labdarúgó-válogatott 2016 és 2021 után jövőre sorozatban harmadszor szerepel kontinensviadalon. A kijutás valójában már a héten eldőlt a Bulgária elleni döntetlennel Szófiában, az igazi kérdés az volt, hogy ez csoportelsőként és veretlenül sikerül-e a válogatottnak.

Veretlenül jutott ki a kontinensviadalra a válogatott.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Marco Rossi együttese a mai meccsel együtt minden hazai mérkőzését megnyerte a selejtezősorozatban, (3-0 Bulgária, 2-0 Litvánia és 2-1 Szerbia ellen), míg idegenben veretlen maradt: 0-0 Montenegró, 1-2 Szerbia, 2-2 Litvánia és Bulgária ellenében. Az Európa-bajnokság 2024. június 14-én kezdődik: a németországi kontinenstornán (amely július 14-én Berlinben zárul) tíz városban rendeznek majd mérkőzéseket.

ROSSI, Marco; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa és Marco Rossi szövetségi kapitány.
Fotó: Kovács Tamás

Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Köln és Lipcse lesz házigazda. Az UEFA ígérete szerint a jegytulajdonosok kedvezményes vonatbérletet is vásárolhatnak, ennek pontos részleteiről az európai szövetség később tájékoztatja a szurkolókat, a jegyeket pedig január 17-én kezdik árusítani.

A magyar labdarúgó-válogatott 2016 előtt két Európa-bajnokságon vett részt, most zsinórban a harmadikra készülhet. Ebből kettőre is az olasz mester, Marco Rossi irányításával jutott ki a csapat, ráadásul a 2024-es németországi tornára egyenes ágon, veretlenül. Az 1964-es bronzérem máig a legjobb magyar Eb-szereplés.

Sok millió eurós haszonnal járhat az Eb-re jutás

A 2024-es Eb pénzdíjai egyelőre nem publikusak – főleg, mert utána bizonyos tényezők, például a jegyeladási adatok ismeretében még szokás rajta igazítani –, a legutóbbi két kiírásé viszont igen. Ezekből pedig kikövetkeztethető, hogy most sem fog rosszul járni a magyar válogatott, mert jelentős volt az áremelkedés 2016-ról 2020-ra (2021-re), azaz ezúttal is készülhetünk növekedésre.

A csapatunk a kijutással és a tornán elért eredményekkel együtt 2016-ban 11,5 millió eurót (4,3 milliárd forintot) keresett, 2021-ben pedig 10,25 milliót (3,9 milliárd forintot). Az MLSZ  szerint az Eb-n játszott két döntetlenért kapott 1 millió euróból (jelenlegi árfolyamon 379,9 millió forintból) nagyjából 30 százalékot a játékosok, 15 százalékot a stáb tagjai kaptak, a többi ment a költségekre.

A szerbek döntetlennel jutottak ki

A magyarokkal azonos csoportban szereplő szerb válogatott 2-2-es döntetlent játszott a nyeretlenül záró bolgárokkal a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat zárófordulójában, így Marco Rossi együttese mögött másodikként, 14 ponttal jutott ki a jövő nyári, németországi kontinensviadalra.

A magyar foci húsz éve: a 457 nézőtől a 180 ezer forintos jegyig

A magyar labdarúgó-válogatott már az Európa-bajnokság biztos részvevőjeként várhatta a Montenegró elleni selejtezőt. A vasárnap 15 órakor kezdődő mérkőzésre mintegy két és fél óra alatt minden jegy elfogyott, vagyis előreláthatólag 67 ezer nézőt vártak a Puskás Arénában. A meccsre akkora az érdeklődés, hogy a jegyüzérek is borsos áron kínálták a belépőket. Pedig nem volt ez mindig így.