Bizonyos szempontból gyorsan túllépett az angol fociközeg az Everton tízpontos büntetésén, mert rögtön a következményekre szegeződtek a tekintetek: ha egyetlen pénzügyi szabály megszegéséért ekkora büntetés jár, akkor mit kaphat a Chelsea, amelyet az új tulajdonosai „önjelentettek” Roman Abramovics kétes ügyeire mutogatva, és főleg mi várhat a Manchester Cityre, amellyel szemben 115 pontos a vádlista?!

Az Everton drukkerei messze nem értettek egyet a Premier League döntésével... 
Fotó: AFP

Utóbbi kérdésre a válasz egyszerű: akár a Premier League-ből kizárás és a bajnoki címek elvétele is – a liga kézikönyve legalábbis úgy fogalmaz, hogy nincsen korlátja az esetleges retorzióknak.

A történet persze nem itt kezdődik.

Mennyi pénzt veszített az Everton?

Van a PL-nek egy úgynevezett PSR-szabályrendszere (Profitability and Sustainability Rules). A mostani felfordulást kiváltó Everton-döntés esetében a veszteségeket tárgyaló passzusok az érdekesek. Ezek szerint az összes klubot minden idényben megvizsgálják, a vizsgálat alapja pedig a klubok EBITDA-ja, annyiban módosítva, hogy a három naptári évre vonatkozó számokat „átátlagolják” a sportévekre (júliustól a következő júniusig), és ezzel számolnak tovább. 

Egy-egy vizsgált időszakban nem lehet nagyobb a veszteség 105 millió fontnál (46,4 milliárd forintnál) 

– amibe viszont nem számítanak bele a következő tételek:

  • infrastrukturális beruházások,
  • közösségi tevékenység,
  • női szakosztály,
  • utánpótlás,
  • amortizáció (ez praktikusan a játékosok vételárának a szerződésük éveire vetítése).

Plusz a koronavírus-járvány sújtotta évadok (2019–2020, 2020–2021, 2021–2022) kiadásait ugyancsak kivételként lehetett elkönyvelni. Mindezek tudatában maradt az Evertonnak 124,5 millió fontnyi (55 milliárd forintnyi) vesztesége az adott időszakra, amivel egyértelműen megszegte a szabályt. 

Elvehetik a Manchester City bajnoki címeit

Ehhez jött még, hogy a PL szerint a képviselőiből „hiányzott a jó szándék” a pénzügyi kérdések tárgyalásakor. Utóbbira az Everton ügyvédei azzal kontráztak, hogy egy adóügyekre specializálódott szakértőnek is az a dolga, hogy a „legreaktívabban értelmezze az adószabályokat, csökkentve az ügyfél adóterheit”, ám ezt az érvelést sem fogadták jószívűen.

Ezzel pedig már át is evezhetünk a két nagyvad, a Chelsea és főleg a Manchester City ügyeire.

Chelsea v Manchester City - Premier League - Stamford Bridge
Kérdés, hogy a végén a Chelsea és a Manchester City is elhasal-e a pénzügyi vizsgálat nyomán.
Fotó: Northfoto

A Chelsea esetében még akár jó pont is lehetne a „jó szándék” emlegetése. Az egyesület jelenlegi tulajdonosai, az amerikai Todd Boehly is társai ugyanis maguk jelezték, hogy az érkezésükkor végzett átvilágítás, illetve a hatalomátvételük óta átnézett plusz könyvek szerint az orosz Roman Abramovics idején az oligarcha számos cége juttatott pénzeket a csapathoz, természetesen anélkül, hogy ennek hivatalos nyoma lenne. Márpedig az összeg több tízmillió fontra rúg, azaz nem semmiség.

Mind közül viszont a Manchester City 115 tételes vádlistája a leghosszabb, amihez társul, hogy az összegyűjtött szabálytalanságok 2009 óta gyűltek, 

azaz jó rég, ráadásul a legutóbbi három bajnokságot megnyerő klub vehemensen tagadja a vádakat, és miként a PL már többször jelezte, nemhogy nem segít a vizsgálatban, inkább aktívan gáncsoskodik. 

Everton v Manchester United - Premier League - Goodison Park
Az Evertonnál dühösen tüntettek a tízpontos büntetés ellen – mi lesz a Chelsea-nél és a Manchester Citynél? 
Fotó: Northfoto

Ezért is vetődött fel, hogy az Evertonénál sokkal nagyobb lehet a City büntetése, például a PL-ből kizárás és a bajnoki címek elvétele.

Elintézhető-e a pénzügyi szabálytalanság még több pénzzel?

Persze afelől bőven lehetnek kétségek, hogy valaha születik-e elmarasztaló ítélet a momentán Európa legjobbjának és feltétlenül a világ egyik leggazdagabb fociklubjának számító Cityvel szemben: magyarul „van az a pénz, hogy ne büntessék meg őket”. 

Azért az említett csapatoknál biztos idegesebbek lettek az ügyvédek

– mondta Catherine Forshaw, a sportjogokkal foglalkozó Brabners cég képviselője a Guardiannek. Szerinte az Everton büntetése precedensértékű és mivel a bűn sokkal enyhébb, a nagyobbat vétkező csapatok nagyobb büntetésre is számíthatnak, még az alsóbb osztályba száműzés sem zárható ki.

Kik rúghatnak még bele az Evertonba?

Hiába a 10 pontos büntetés, az Everton kálváriája sem ért még véget. Egyrészt e hátránnyal az eddig jó évadot futó csapat hirtelen a kieső zónában találta magát, ráadásul még perelhetik is. Azon klubok ugyanis, amelyek a kérdéses években az Evertonnal versenyeztek a kiesés elkerüléséért, de alulmaradtak vele szemben, a mostani döntés nyomán okkal mondhatják, hogy a rivális jogosulatlan előnyszerzés révén tudta csak őket megelőzni. Ezt részletezi az alábbi tábla, amely világosan tükrözi, hogy a többiek kénytelenek voltak eladogatni a legjobb játékosaikat, hogy beférjenek a veszteségi limitbe, amin az Everton túllépett.

Az Everton és potenciális felpereseinek pénzügyi eredményei
 

Ezért aztán a Burnley, a Leeds, a Leicester, a Nottingham és a Southampton kártérítési igénnyel élhet – erre vonatkozó beadványt december közepéig adhatnak be.