Miközben Abu-Dzabi és Szaúd-Arábia gyakorlatilag máris klubtulajdonos, Katar pedig sorban áll, jöhet a szabályozás, amely megtiltja a Premier League-ben (PL), hogy külföldi országok legyenek százszázalékos birtokosok. Persze a Manchester Citynél és a Newcastle-nél tagadják, hogy állami tulajdonban állnának, gyakorlatias vizsgálattal ez mégis kimutatható, ami az ellenkampány táptalaját szolgáltatja. 

Manchester City v FK Crvena zvezda: Group G - UEFA Champions League 2023/24Phil Foden #47 of Manchester City has a shot at goal during the UEFA Champions League Group G match between Manchester City and FK Crvena Zvezda at the Etihad Stadium, Manchester on Tuesday 19th September 2023. (Photo by Mike Morese/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Manchester Citynek és a főszponzor Etihadnak azonos a tulajdonosi köre.
Fotó: AFP

 

Mennyivel rosszabb az állami tulajdonlás?

A Newcastle-nek hivatalosan a szaúdi nemzeti vagyonalap, a Public Investment Fund (PIF) vezette konzorcium a tulajdonosa, hiszen a PL jóváhagyta a vásárlását, miután a PIF „jogi kötelezettséget vállalt” arra, hogy Szaúd-Arábiának nem lesz beleszólása a klub ügyeibe. Csakhogy az amerikai PGA Tour, illetve a PIF üzemeltette LIV Golf nevezetű golfsorozatok összeolvadásakor 

Jászír al-Rumajján igazgató azt mondta, hogy a PIF igenis „a Szaúdi Királyság nemzeti intézménye”. 

Ettől már az utolsó jóhiszemű PL-klubok is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy igenis állami tulajdonlásról van szó, amúgy pedig Jászír al-Rumajján nemcsak a PIF igazgatója és a Newcastle elnöke, hanem a világ legnagyobb energetikai vállalata, a Saudi Aramco elnökségi bizottságának elnöke is.

Hogy, hogy nem, a Newcastle immár Szaúd-Arábia színeiben, zöld-fehérben is játszik.
Fotó: Glynk Kirk

Eközben a Manchester Citynél hivatalosan a Manchester City Limited nyilvánosan működő részvénytársaság a tulajdonos. Az érdekesség itt az, hogy a fő mezszponzor, illetve a stadion és az edzőközpont névadója is az Etihad légitársaság, az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobbja, abu-dzabi központtal. Következésképp a tőle érkező pénzek nehezen tekinthetők normális szponzorációnak, sokkal inkább a tulajdonosi körtől érkező tőkeinjekcióknak, amelyek persze ebben a formában szabálytalanok, úgyhogy már 

a PL is végeláthatatlan vádlistát állított össze a legutóbbi idényben történelmi triplát teljesítő klubbal szemben.

Mindezek okán is jutottak mostanra oda Angliában, hogy talán meg kéne tiltani, hogy külföldi országok legyenek csapattulajdonosok – miközben a katari uralkodó harmadik fia, Dzsászim bin Hamad bin Halífa ál-Szání a Manchester Unitedet szándékozik megvenni.

Manchester United fans protest against Manchester United’s ownersMANCHESTER, UNITED KINGDOM - AUGUST 14: Manchester United fans gather outside Old Trafford stadium as they stage a protest against Manchester United's owners ahead of the English Premier League football match between Manchester United and Wolves at Old Trafford in Manchester, United Kingdom on August 14, 2022. Giannis Alexopoulos / Anadolu Agency (Photo by Giannis Alexopoulos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A Manchester United drukkerei folyamatosan tüntetnek az amerikai Glazer család ellen, amely a Szuperliga támogatásával is rossz pontokat gyűjtött.
Fotó: AFP

 

Mekkora jogköre van az angol kormánynak? 

Annak tetejébe, hogy az Egyesült Királyság kormánya már bejelentette, hogy 2025 januárjáig „független szabályozó” kezébe kívánja adni a labdarúgás ügyeit, a PL klubjai – kikerülve a ligát – azt kérték a kormánytól, tiltsa meg a külföldi csapattulajdonlást.

Az ellentétes érdekeket jelzi, hogy a PL például hevesen ellenzi a független szabályozó intézményét, viszont a másodosztálytól a negyedosztályig illetékes EFL (English Football League) nagyon is támogatja. 

Persze azon megy a vita, hogy az új testület vagy személy milyen jogkörökkel rendelkezzen, és hogy betagozzák-e az Angol Labdarúgó-szövetség alá, vagy éppen eltávolítsák onnan. 

A kormány az utóbbit preferálná, mert véleménye szerint éppen a már létező szervezetek elégtelen teljesítménye miatt van szükség új erőre. Ráadásul a kormány ezt nem véli állami beavatkozásnak, amit viszont a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem kedvel.

Az egész lényege a pénzügyi fenntarthatóság, és ebbe már az is beletartozik, hogy kiből lehet tulajdonos, és kiből nem.

Mit tartalmaz pontosan a PL-klubok kérése? 

A kormány hét hónapja egyeztet a labdarúgás különböző résztvevőivel, a PL-klubok pedig ezt az időt felhasználták arra is, hogy lobbizzanak a külföldi tulajdonlás tiltásáért. 

A kormány tájékoztatása szerint ezeknek a konzultációknak az egyik fő tanulsága, hogy igény mutatkozik a lehetséges klubtulajok átvilágítására „az etika és az integritás” szempontjából, ami nyilván kizárná a City- és Newcastle-féle trükkös tulajdonlást. Emellett kritikus volna a szurkolói érdekek védelme, továbbá hogy csak engedélyezett sorozatokban vehessenek részt a joghatósága alá vont ligák és klubok, azaz senki se próbálkozhasson olyan partizánakciókkal, mint a hamvába holt Szuperliga.

A labdarúgóklubjaink a közösségek fontos alkotóelemei, a bajnokságainkat pedig irigyli az egész világ. Szeretnénk, ha védve lennének most és mindörökké, méghozzá a szurkolók érdekében

– nyilatkozta a sportért is felelős kulturális miniszter, Lucy Frazer. Hozzátette: szükség van a független szabályozóra, amelynek kötelessége lesz megvédeni a közös értékeket, és elősegíteni, hogy a sportág továbbfejlődhessen.