Sportgazdaság

Búsásan megfizeti a Ferrari Lewis Hamiltont – az olasz istálló sem panaszkodhat

Lewis Hamilton legalább 50 millió fontot tehet zsebre a Ferrarinál évente, de valószínűbbnek tűnik egy 80 milliós összeg. Azt nem hozta nyilvánosságra az olasz autógyártó, hogy mekkora összeggel sikerült átcsábítaniuk a brit versenyzőt a piros autóba, de egy 2023-as cikk szerint Hamilton tavaly visszautasított egy 40 millió fontos ajánlatot. Peter Windsor szakíró szerint évi 80 millió font lehet a reális fizetés, amit Lewis Hamilton elkérhetett.

A Forma–1 és talán az egész sportvilág legnagyobb durranása, hogy Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazolt. A brit autóversenyző minden idők egyik legjobb Forma–1-es pilótája, aki Michael Schumacherrel holtversenyben hét világbajnoki címmel büszkélkedhet.

F1 Grand Prix of Great Britain - Previews
Fotó: GettyImages

A Fomra–1 2014 és 2020 között Hamiltonról szólt, hiszen ez alatt a hét év alatt hatszor is világbajnok lett, egyedül 2016-ban vette el tőle a címet mercedeses csapattársa, Nico Rosberg.

Az egyértelmű, hogy Lewis Hamilton szeme előtt egyetlen cél lebeg: megszerezni a nyolcadik világbajnoki címét, és ezzel egyedül állni a dobogó tetején. Azonban úgy látszik, hogy a Mercedesszel ez a bravúr nem fog sikerülni, hiszen az elmúlt két évben Max Verstappen zsákolta be az aranyat a Red Bull-lal. Korábban ugyan elképzelhetetlennek tűnt, hogy Hamilton ne a Mercedes autójában üljön, 2025-től egy korszak lezárul és egy új kezdődik. Logikusnak tűnik, hogy a pilóta a váltás mellett döntött a nagy álomért cserébe.

Mennyi pénzt fizet a Ferrari Lewis Hamiltonnak?

Lewis Hamilton Ferrari-szerződését ugyan nem hozták nyilvánosságra, de nagyjából körül lehet határolni, hogy mennyi pénzzel csábították Olaszországba.

F1 2023 Spanish Grand Prix
Fotó: GettyImages

A Daily Mail még 2023-ban arról számolt be, hogy a Ferrari elnöke, John Elkann évi 40 millió fontos ajánlatot tett le Hamilton elé (ez több mint 17 milliárd forint), de szakértők szerint ez aprópénz a sztárért cserébe.

Lewis Hamilton helyében sokkal többet kérnék, mint 40 millió font. Nem az a kérdés, hogy Ferrari mit tehet Hamiltonért, hanem az, hogy Lewis mit tehet a Ferrariért. 50 millió fontnál kevesebben nem szabad gondolkodni, hiszen a brit versenyző hatalmas PR-marketing-értéket képvisel 

– erről egy Forma–1-es sportújságíró, Peter Windsor beszélt egy YouTube-videóban. Szerinte a reális fizetés, amit Hamilton elkérhet a Ferraritól, az körülbelül évi 80 millió font (nagyjából 35 milliárd forint).

Szponzori szerződést kötött a Peroni a Ferrarival

A Peroni többéves globális partneri együttműködést jelentett be a Scuderia Ferrarival. Az Asahi Europe & International középtávú törekvése, hogy 2030-ra portfóliója ötödét az alkoholmentes termékek alkossák.

Windsor nagy valószínűséggel jól látta Hamilton nevének az értékét, hiszen 

az átigazolása hírére, illetve a február elsején publikált rendkívül kedvező gyorsjelentés hatására a Ferrari értéke 6 milliárd dollárral nőtt, részvényeinek árfolyama több mint 10 százalékkal emelkedett 

írta meg a Stylecaster.

A Ferrari árfolyama 2023-tól
 

Mennyi pénzt keresett Lewis Hamilton a Mercedesnél?

Lewis Hamilton 2013-ban szerződött a Mercedeshez, és élete legmeghatározóbb időszakának nevezte az azóta eltelt időt. Azt mondta, hogy ez a csapat mindig is a családja lesz, és a legnehezebb döntése volt, amikor elhatározta a távozást. Az átigazolást a pilóta az új kihívások keresésével magyarázta, de nyilvánvaló, hogy a nyolcadik világbajnoki cím megszerzése számára a legfontosabb, amit a jelenlegi Mercedesnél nem szerezhet meg.

A Ferrari 15 éve nem nyerte meg a Forma–1-et, viszont jelenleg a második legerősebb istállónak számít a Red Bull mögött. Az viszont kérdéses, hogy az olaszok tudnak-e olyan piros autót építeni, ami megizzasztja a Red Bullt, viszont lehet, hogy Hamilton lesz az a plusz, ami újra a csúcsra repíti a Ferrarit – erről az Athletic írt

Lewis Hamilton fizetéséről a mercedeses időkből annyit lehet tudni, hogy 

a 2013-as kezdés után egy 100 millió fontos szerződést írt alá a csapattal, ami akkor 3 évre szólt. Ezzel akkor a legjobban fizetett Forma–1-es versenyző lett.

 

 

Lewis Hamilton Ferrari Mercedes
Kapcsolódó cikkek