Sportgazdaság

Nevetségesen kevés pénzt keres Marco Rossi: kijött az Európa-bajnokság edzőinek fizetési rangsora

Már csak két hónapot kell várni és elstartol a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság. Az EB 24 csapatos mezőnyében kvázi fekete ló a magyar válogatott. A nemzetközi sportsajtó egyöntetűen elismeri Marco Rossi munkáját és vannak olyan összeállítások, amik a legjobbak közé sorolják a magyar nemzeti tizenegyet. Annak ellenére, hogy Rossi egy rendkívül erős gárdát állított össze a magyar játékosokból, a fizetése messze elmarad a másik 23 edzőjétől.

Már nem kell sokat várni és elrajtol a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság Németországban, ahol a magyar válogatottnak régóta nem látott esélyei vannak a dobogóra. Sőt, Marco Rossi fiai akár a végső győzelemről is álmodhatnak Szoboszlai Dominik vezérletével. 

ROSSI, Marco
Nevetségesen kevés pénzt keres Marco Rossi: kijött az Európa-bajnokság edzőinek fizetési rangsora / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A németországi Európa-bajnokság esélyesei

A Goal.com rangsorolta a 24 induló válogatottat aszerint, hogy mekkora esélyük van az aranyéremre. Érdekes módon nem a fogadóirodáknál favorit angolok szerepelnek a portál listájának élén. A Goal.com a franciák végső sikerére teszi a voksát, ami talán nem meglepő, hiszen Kylian Mbappe mellett olyan sztárokból áll a keretük, mint a fiatal védő tehetség, William Saliba, illetve a francia válogatott házi gólkirálya, Olivier Giroud.

A fogadóirodáknál az angol válogatott végső győzelmére fizetik a legkevesebb pénzt, ami nem meglepő. Évtizedek óta nem látott kerete van a három oroszlános gárdának, akiknek csak attól kell tartaniuk, hogy a vezető edző, Gareth Southgate nem tudja kézben tartani az öltözőt. Aggodalomra adhat okot, hogy Southgate stábja a 2022-es katari világbajnokságon annyira összeveszett a válogatott egyik védőjével, Ben White-tal, hogy az Arsenal idén csúcsformában futballozó védője azóta sem hajlandó vállalni a válogatottságot.

 

A fogadóirodák és a Goal.com a legjobb tíz közé természetesen a többi nagy focis nemzet csapatát sorolja. Portugália, Olaszország, Németország, Spanyolország vagy éppen Hollandia vannak a csapatos lista felső házában. Illetve a portál a nyolcadik helyre sorolta a magyar válogatottat. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapat Európa legjobbjai között van számon tartva. Ennek ellenére a fogadóirodák nem adnak túl nagy sanszot a magyar győzelemre. A Fox Sports odds táblája a tizenhatodik legnagyobb szorzót adja Szoboszlai Dominikék sikerére.

Európa-bajnokság: ennyit keresnek a válogatott szövetségi kapitányok

Bár a fogadóirodák kicsit alulbecsülik a magyar válogatottat, az egyértelműen látszik, hogy szép eredményeket várhatunk a nemzeti tizenegyünktől. Válogatottunk 14 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, ráadásul a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik is szenzációsan rúgja a bőrt a Liverpoolban.

Érdekesség, hogy bár a magyar válogatott formáját egyöntetűen elismeri a sportszakma, és mindenki méltatja Marco Rossi munkáját a válogatott élén, az olasz–magyar szakember fizetése messze elmarad az Európa-bajnokságon dirigáló többi szövetségi kapitányétól.

Marco Rossi a magyar válogatott élén végzett munkájáért évi 300 ezer eurót kap – írta meg a Finance Football.

Rossinál csak a cseh klub szakvezetője, Ivan Hasek (250 ezer euró), a román válogatott edzője, Edward Iordanescu (240 ezer euró), és a grúz csapat főnöke, Willy Sagnol (200 ezer euró) keres kevesebbet. A szlovén tizenegy menedzsere, Matjaz Kek Rossival megegyező, 300 ezer eurót tehet zsebre az év végén.

 

A legjobban kereső edző a 24 válogatottból az angol gárda vezetője, Gareth Southgate. A szakember annak ellenére, hogy a sajtóban nagy visszhangot kapó konfliktusai vannak a játékosaival, 5,8 millió eurót kap a munkájáért. Őt követi 4,8 millió euróval a német csapat edzője, Julian Nagelsmann, majd a portugál gárda menedzsere következik, Roberto Martínez, akinek munkája 4 millió eurót ér. Az egyik legnagyobb favoritnak kikiáltott francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps 3,8 millió euróval lesz gazdagabb minden évben.

 

foci marco rossi magyar válogatott Európa-bajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek