Sportgazdaság

Tovább teríti a taóját az Audi – a kézilabdához csatlakozik a jégkorong, a kosár- és a röplabda

Az Audi eddig a világhíres győri kézilabdázók névadó főszponzoraként volt ismert a sporttámogatók között, mostantól viszont beszáll a magyar jégkorongba, kosárlabdába és röplabdába is. Az Audi Hungaria a társasági adókedvezmény révén támogatja majd a három sportág szakszövetségét – hogy pontosan mennyivel és meddig, az egyelőre titok.

Bővítette sporttámogatási portfólióját az Audi Hungaria, amely 2006 óta névadó főszponzora a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának, mostantól pedig három sportági irányító szervezettel, a Magyar Jégkorong Szövetséggel, a Magyar Kosárlabda Szövetséggel és a Magyar Röplabda Szövetséggel is partnerségre lép a társasági adókedvezmény (tao) alkalmazásával.

Audi
A Győr női kéziseit régóta szponzorálja az Audi / Fotó: Győri Audi ETO KC

A vállalat kiemelte, hogy nemcsak a Győri ETO profi kéziseinek, hanem a tömegsport támogatójaként két éve a Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu szakosztályának is a partnere, sőt, a fogyatékkal élők sportolását is támogatja a Staféta Diáksport Egyesülettel, az EMBERsÉG DSE-vel, valamint a Máltai Gondviselés Házával folytatott együttműködésein keresztül.

Ehhez a felsoroláshoz társul most három látványcsapatsport országos szövetsége, ami homlokegyenest szembemegy azzal a pletykával, hogy az Audi csökkenteni szándékozna a sporttámogatása mértékét, és például elbúcsúzna a győri kézisektől.

Elégedettek a szövetségek és az Audi is

A sportági szakszövetségekkel kötött friss megállapodás értelmében a következő felületeken jelenik meg az Audi:

  • jégkorongban a logója szerepel majd a férfi- és a női válogatott mezén,
  • kosárlabdában a streetballprogram névadó szponzora lesz,
  • röplabdában pedig a strandszakág országos bajnokságának a névadó szponzora.

A bejelentés nyomán kérdéseket küldtünk az Audinak arról, hogy mekkora összegekről van szó, és milyen időtartamra szólnak a megállapodások. Rákérdeztünk arra is, hogy a vállalat milyen elvek mentén választotta ki a három sportágat, hiszen így az összesen hat látványcsapatsport közül csak a labdarúgás, illetve a vízilabda marad ki a támogatotti listáról. Amint kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

Jó évet zárt tavaly a vállalat / Fotó: Audi Hungaria

Mindenesetre a három sportági szövetség egyaránt lelkesen fogadta a megállapodást, és elégedetten nyilatkozott az Audi igazgatóságának elnöke is.

Az új partnerségeink által országos szintre emeljük sportszponzorációs tevékenységünket: a Magyarországon méltán egyre népszerűbb jégkorong, kosárlabda és röplabda sportágakat is támogatjuk, amellyel még több ember aktív sportolásához járulhatunk hozzá

– mondta Michael Breme. Hozzátette: évtizedek óta elkötelezett támogatói Győr és régiója sportéletének, és különösen büszkék rá, hogy az élsport mellett a tömegsportot és a fogyatékkal élők sportolását is segítik.

Szerencsére van miből, az Audinak ugyanis olyan jól sikerült a 2023-as éve, hogy rekordbónuszt fizethetett utána. Közben persze legurult Győrben a gyártósorról az utolsó TT, idén pedig befejeződik a belső égésű motoros járművek gyártása, akkora lendülettel állnak át az elektromos hajtásra. A robotok pedig nemcsak közelítenek, hanem már oda is értek Győrbe.

Mi is az a tao?

2015. január 1-jétől él a lehetőség, hogy a társasági megfizetésére kötelezett alany 

a kultúra, illetve a sport szereplői számára felajánlást tehet az adóévi adóterhéből, amit csökkentő tételként könyvel el az adóhatóság.

Lehet taofelajánlást tenni a havi vagy negyedéves adóelőleg-kötelezettségből, illetve a ténylegesen fizetendő társasági adóból – mindkettőnek legfeljebb a 80 százalékáig.

A támogatási forma lényege, hogy az alanyok adójuk tetemes részét felajánlhatják: az így befolyt pénzek egyebek között utánpótlás-nevelésre és infrastruktúra-fejlesztésre, illetve szellemi alkotások létrehozására fordíthatók.

Az Audi 2026-ban az F1-be is beszáll / Fotó: Audi

2020. november 27-től azzal a jogcímmel bővült a rendszer, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságon kívül minden más kedvezményezettnek adható támogatás a veszélyhelyzettel, a kormány által elrendelt egészségügyi válsághelyzettel, a koronavírus elleni védekezéssel és az országos sportági szakszövetség által előírt biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban közvetlenül felmerülő költségekre is.

Az Európai Bizottság is jóváhagyta

A látványcsapatsportnak minősülő sportágak számára nyújtott támogatás után a taokedvezmény a támogatás adóévében és az azt követő legfeljebb nyolc adóévben vehető igénybe. Ugyanakkor az adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy meghatározott feltételek szerint a társaság kiegészítő támogatást is nyújtson a látványcsapatsport-szervezet országos sportági szakszövetségének is.

A taónak volt olyan járulékos hatása a magyar sportban, hogy a hagyományos szponzorációra kevesebbet vagy nehezebben áldoznak a cégek. 

Ugyanakkor a rendszer minden kritika dacára marad, hiszen 2023. február 17-én Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bejelentette, az Európai Bizottság határozata értelmében a taokedvezmény legalább 2029. június 30-ig folytatódhat.

Az Audi pedig 2026-tól a Formula–1-es világbajnokságba is becsatlakozik a Sauber-csapat felvásárlásával és átalakításával.

 

 

kosárlabda tao Audi társasági adó röplabda
Kapcsolódó cikkek