Sportgazdaság

Szenzáció: Bajnokok Ligája-döntő lesz a Puskás Arénában

A 2020-as Szuperkupa-döntő és a 2023-as Európa-liga-finálé után következik a legnagyobb dobás: 2026-ban Budapesten rendezik meg a Bajnokok Ligája döntőjét. Ezzel stratégiai célját teljesíti a Magyar Labdarúgó-szövetség, ráadásul a magyarországi Bajnokok Ligája-finálé a kibővített világbajnokságnak is kiváló felvezetője lehet.

Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése értelmében. Magyarország először adhat otthont a klubfutball legrangosabb mérkőzésének, amelyre eddig 15 ország 28 városának 32 stadionjában került sor. 

Bajnokok Ligája Budapest 2026
A Puskás Arénában lesz a Bajnokok Ligája 2026-os döntője / Fotó: NurPhoto via AFP

A Puskás Aréna 2019-es átadása óta adott már otthont Európa-liga (El)-döntőnek, Európai Szuperkupa-mérkőzésnek, illetve Európa-bajnoki találkozóknak is, melyek megrendezése mind a kontinentális szövetség, mind a szurkolók körében sikert aratott.

A Budapesten záruló 2025–2026-os idény lesz a második, amelyben már az új, úgynevezett svájci rendszerben zajlik majd a BL, 

és ugyancsak a második, amelyben már a meccsfogyasztási szokások is megváltozhatnak, hiszen nem az MTVA lesz a hazai (fő) közvetítési jogtulajdonos, hanem az RTL, amely a streamingelés felé tolja el a kínálatát.

Nem mellesleg 2026 tavaszán a magyarországi BL-döntő lehet a klubszezon utolsó tétmérkőzése, mielőtt következik a 48 válogatottasra bővített világbajnoksága Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó hármas rendezésében.

Teljesül az MLSZ stratégiai célja

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a bejelentést követően elmondta: az UEFA döntése a magyar szövetség korábbi munkájának elismerése.

Az UEFA a mai döntésével az MLSZ nemzetközi és rendezői munkáját ismerte el

– értékelt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. Kiemelte, az európai szervezet értékelte, hogy az elmúlt években a magyar szövetség lépésről lépésre egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó események szervezése során bizonyította rátermettségét.

Sorolta, hogy a női BL-döntő, a korosztályos Európa-bajnokságok, a 2020-as Szuperkupa után sikeres volt a 2021-ben rendezett Eb, továbbá a tavalyi Európa-liga-döntő is. Ebben nagy szerepe volt a Puskás Arénának, illetve annak a háttérnek, amelyet a kormány biztosít az UEFA-események megszervezéséhez. A legrangosabb klublabdarúgó-mérkőzés budapesti megvalósításával az MLSZ újabb kitűzött stratégiai célját éri el.

Sziszifuszi munka eredménye a Bajnokok Ligája-döntő elnyerése

2023. július 18-án először az olasz Gazzetta dello Sport írt arról, hogy Olaszország mellett Magyarország is pályázni fog a legértékesebb BL-döntőre.

Ezt a mi részünkről megerősítette a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa, Fürjes Balázs is, majd az UEFA hivatalos X- (akkor még: Twitter) bejegyzésében közölte, kik jelentkeztek a közeljövő európai kupafináléinak a megrendezésére, és valóban Olaszország és Magyarország szerepelt a kandidálók között.

Tavaly augusztusban megérkezett a paksaméta az UEFA-tól a pályázat részletes feltételrendszerével, novemberben pedig az MLSZ benyújtotta az anyagát, amely a 2026-os vagy 2027-es BL-döntőre szólt.

ha az UEFA a magyar fővárosnak adná a rendezés jogát.

Az UEFA végső és hivatalos döntésére ma, a mostani Európa-liga-döntő helyszínén, Dublinban került sor – ahol egyébként számos más UEFA-döntő helyszíneit is kijelölték.

Sok pénz sorsa dől majd el Budapesten

Gazdasági szempontból is jelentős eseményről van szó, és nemcsak a rendező város, hanem a részt vevő csapatok szempontjából is. Az természetesen a jövő zenéje, hogy mely klubok jutnak majd el a BL 2025–2026-os szezonjának utolsó mérkőzéséig, sőt, még az is, hogy mik lesznek az aktuális pénzdíjak, ám kiindulópontnak megfelelnek a maiak. Ezek sem kis összegek.

Az európai kupasorozatok sportszakmai értékét a pénzdíjak is tükrözik. Elég, ha a győztesnek járó idei összegeket vesszük alapul:

Budapest, 2023. május 31.
Az olasz AS Roma szurkolói mennek a labdarúgó Európa-liga döntőjére a Puskás Arénába, a spanyol Sevilla - AS Roma mérkőzésre a Dózsa György úton 2023. május 31-én.
MTI/Balogh Zoltán
Tavaly májusban a RomaSevilla Európa-liga-döntőre is temérdek külföldi drukker érkezett / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Mindegyik sorozatra igaz ugyanakkor, hogy ezen „fődíjak” mellett is csurran-cseppen még, hiszen az UEFA négy címen utal a csapatoknak – ez a százalékos felosztás:

  • 25 százalék: „kezdő összegek”
  • 30 százalék: „eredményhez kötött fix összegek”
  • 14 százalék: „együttható-alapú összegek”
  • 30 százalék: „mozgó összegek”

Az első címen a főtáblára jutásért, a másodikon a pályán nyújtott teljesítményhez igazítva érkezik a pénzjutalom, a harmadik és negyedik kategória már trükkösebb, részben túlmutatnak az adott idényen is. Az együttható-alapú fizetésnél például a legutóbbi tízéves európai kupateljesítmények alapján állítanak fel egy 32 csapatos rangsort, majd köztük osztanak el 69,75 millió eurót (26,9 milliárd forint) úgy, hogy az utolsó helyezett 132 ezer eurót (50,9 millió forintot) kap, az első helyezett ennek a 32-szeresét, 4,224 millió eurót (1,6 milliárd forintot). A mozgó összegek a kereskedelmi bevételekből, főleg közvetítési jogdíjakból származó pénzeket takarják.

A BL idei döntőjét a spanyol Real Madrid és a német Dortmund vívja Londonban június 1-jén, jövőre pedig az Allianz Arena lesz a házigazda Münchenben.

Az UEFA klubsorozatainak döntői

Bajnokok Ligája

  • 2026: Budapest, Puskás Aréna
  • 2027: a döntést szeptemberre halasztották, amikor az Olasz Labdarúgó-szövetség jelent majd arról, hogy miként tervezik felújítani Milánóban a San Siro-stadiont

Európa-liga

  • 2026: Isztambul, Besiktas Park
  • 2027: Frankfurt, Stadion Frankfurt

Konferencia-liga

  • 2026: Lipcse, RB Arena
  • 2027: Isztambul, Besiktas Park

Női Bajnokok Ligája

  • 2026: Oslo, Ullevaal Stadion
  • 2027: újranyitják a jelentkezéseket, mivel Németország kapott más feladatokat 2026–2027-re, ezért Stuttgart pályázatát nem vehették figyelembe 

 

 

 

bajnokok ligája Budapest döntő Puskás Aréna
Kapcsolódó cikkek