Telekommunikáció

Egyre többször telefonon keresztül is vadásznak az adatainkra

Világszerte a felhasználók 30 százaléka volt érintett olyan támadásban, amely kriptobányászatra használta volna a számítási kapacitásaikat.

Kriptobányászatra használt számítógép-kapacitás, megtévesztő banki mobilalkalmazások, mobilos kémprogramok és az adathalász e-mailek és spamek nem szűnő áradata – idén is számos fenyegetéssel kell szembenézniük az egyéni és vállalati felhasználóknak egyaránt Miroslav Koren, a Kaspersky Lab Kelet-Európáért felelős igazgatója szerint.

A szakember a Világgazdaságnak nyilatkozva közölte, hogy az utóbbi időszak egyik meghatározó biztonsági trendje a kriptovaluta-bányászathoz kapcsolódott. A társaság adatai szerint világszerte a felhasználók 30 százalékának a számítógépei voltak érintettek legalább egy olyan támadásban, amelynek célja az volt, hogy a számítási kapacitásaikat kriptobányászatra használják. Az a legrosszabb a jelenségben, hogy az érintettek túlnyomó többsége fel sem fedezi, hogy mire megy el a gép teljesítményének egyes esetekben akár 70-80 százaléka.

Miroslav Koren, a Kapersky Lab Kelet-Európáért felelős igazgatója Fotó: Kapersky

Az idei év egy másik meghatározó trendje a mobil banki trójai programok számának növekedése volt. A kiberbűnözők ezekkel a rosszindulatú kódokkal közvetlenül veszik célba a felhasználók bankszámláit. A legtöbb esetben ezek a programok hivatalos alkalmazásnak tűnnek, mint az átlagos banki applikációk. Ám amikor a felhasználó a valódi banki alkalmazáson keresztül próbálja intézni pénzügyeit, a támadók applikációi is akcióba lépnek, és hozzáférést szereznek az érzékeny adatokhoz.

A Kaspersky kutatói csak 2019 első fél évében 430 ezer hasonló esettel találkoztak, ami 7 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

Ami még aggasztóbb, hogy az incidensek közel egyharmadánál vállalati felhasználók voltak a célpontok. Az újfajta fenyegetések mellett nem szabad megfeledkezni a már ismert támadási módokról sem. Továbbra is óriási mennyiségű kéretlen üzenet érkezik a felhasználókhoz, a Kaspersky elemzése szerint az első fél évben a teljes globális e-mail-forgalom 56 százalékát ezek tették ki, ami lényegében megfelel a tavalyi értéknek.

A társaság adathalászat elleni megoldásai az első hat hónapban több mint 130 millió esetben akadályozták meg, hogy a felhasználókat adathalász oldalakra irányítsák – ez 18 milliós növekedés éves összevetésben.

„A személyes és bizalmas adataink nagyon sérülékenyek, és folyamatosan fennáll a kockázata, hogy illetéktelenek megszerzik őket. Ugyanakkor vissza tudjuk szerezni az irányítást a saját online biztonságunk felett, ha megfelelő figyelmet fordítunk erre a témára, és megbízható programokat használunk a rosszindulatú kódok és támadások felderítésére” – hangsúlyozta Miroslav Koren.

mobilbank applikáció trójai kártevő kriptobányászat Kapersky
Kapcsolódó cikkek