Telekommunikáció

A távközlést is alaposan megtépázta a járvány

A Covid-válságnak hosszú távú hatása is van az ágazatra.

A világ teljes távközlési bevétele 3,5 százalékkal, 56 millió dollárral esett vissza tavaly. Ez nem volt minden területen egységes, mivel a részvénypiacokra nem volt nagy hatása a járványnak, a roamingdíjakra viszont kimondottan negatívan hatott – mondta Bartolits István, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság technológiaelemző főosztályvezetője a távközlési világnapi konferencián. A Covid-válságnak hosszú távú hatása is van az ágazatra, például az üzleti szolgáltatások esetében, mivel a pandémia után is sok vállalat áll át legalább részben az otthoni munkavégzésre. Bartolits István szerint

a következő egy évben a telekommunikációs szektorban újra a bevételnövekedés lesz a jellemző, és érdemes lesz felülbírálni a prioritásokat, mert új lehetőségek lépnek majd be a távközlési szolgáltatóknál.

Elmondása szerint az 5G rádiós hozzáférési hálózatát (5G RAN) most próbálják globálisan megnyitni, hogy többen léphessenek a szállítói piacra, és ne kerülhessen monopolhelyzetbe az, aki elnyerte egy mobilhálózat kivitelezését.

A következő egy évben az előfizetői szolgáltatások terén az 5G-hálózatok még nem hoznak érdemi növekedést, a fogyasztók lassan állnak át az új technológiára.

Fotó: Shutterstock

A vállalati piacon azonban megkezdődik az 5G előretörése, és a nagy szolgáltatók közül néhány biztosan elindul az IoT-piac irányába.

A szakember szerint az üzleti szolgáltatások terén reális esélye van egy második gazdasági visszaesési hullámnak, mivel 2020-ban sok cég szűnt meg, és ez bevételkiesést okozhat a szolgáltatóknak. A következő egy évben az ipar 4.0 terjedése miatt egyre több nem telekommunikációs cég birtokol majd infokommunikációs infrastruktúrát a privát hálózatok előretörése miatt, és ezek térnyerését a mesterséges intelligencia és az automatizálás is erősíteni fogja.

Közben intenzíven készül a 6G-hálózat követelményrendszere, amelyre szükség is van, mert 2030-ban elindul az újabb generációs hálózat.

A konferencia egyik panelbeszélgetésén a 3G kivezetését, annak lehetséges következményeit boncolgatták az ágazat szakemberei. Már ma is a mobilinternet-adatforgalom 95 százalékban 4G-n keresztül történik, a 3G-n lebonyolított hangforgalmat pedig ki tudja váltani a 2G és a 4G. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az egész digitális ökoszisztéma nyertese lehet a 3G kivezetésének. A 3G-szabvány nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, már akkor elavult volt, amikorra elkészült, és világszinten arra jutottak a döntéshozók, hogy ezt a technológiát érdemes inkább kivezetni.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek