Telekommunikáció

Jól indult és tovább terjeszkedne a Vantage Towers

A Vantage Towers, amelyet a Vodafone csoport a hatékonyabb eszközhasznosítás érdekében hozott létre, fél éve kezdte meg a működését Magyarországon. Budai J. Gergő, a vállalat vezérigazgatója szerint eredményes időszakot tudhatnak maguk mögött.

Milyen volt a Vantage Towers első fél éve?

Mozgalmas hat hónap van mögöttünk, sikeres volt anyavállalatunk, a Vantage Towers AG tőzsdére lépése, jól fogadták a tőkepiacok. Magyarországon is eredményes volt a fél év, a távközlési és infokommunikációs piac több kiemelt szereplőjével sikerült együttműködésre lépnünk, ami nemcsak vállalatunk, hanem az iparág fejlődése, a lakosság és a vállalatok számára nyújtott szolgáltatások fejlesztése miatt is elengedhetetlen.

Mi az Antenna Hungáriával és a Delta Systemsszel kötött megállapodás célja?

Az Antenna Hungáriával azzal a céllal írtunk alá együttműködési megállapodást, hogy a bázisállomások hatékony kihasználásával közösen javíthassuk Magyarország hálózati lefedettségét.

A megállapodás értelmében az Antenna Hungária a Vantage Towers tornyain hírközlési szolgáltatásaihoz szükséges berendezéseket helyez el és üzemeltet, eddig 39 ilyen betelepülés történt.

Igyekszünk szorosan együttműködni az iparág valamennyi szereplőjével, így a nagy infokommunikációs szolgáltatókkal is, ez teszi lehetővé például a 4G- és az 5G-, valamint a kültéri és a beltéri lefedettség fejlesztését. A Delta Systemsszel kötött partnerség pedig az 5G-, az IoT- (dolgok internete), az ipar 4.0 és a smart building (okosépületek) megoldások kiépítése miatt fontos.

Budai J. Gergő
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Hogyan változott a magyarországi toronypiac?

Az iparágunk jelentősen változott az elmúlt években, és ez a változás, fejlődés állandósulni látszik. Jönnek az újabb technológiák, nagyon sok az egyesülés, a kiválás és a felvásárlási tevékenység, zajlik a vállalati portfóliók átalakítása, optimalizálása. Az viszont egyértelműen látszik, hogy

érdemes a hálózatokat megosztani egymással a jobb kihasználtság, a fenntarthatóság és a gyors fejlődés érdekében, így folyamatosan erősödik a toronypiac szerepe és jelentősége.

Milyen szerepet tölt be a Vantage Towers a magyar piacon?

A Vantage Towers a második legnagyobb toronyvállalat Magyarországon, valamivel több, mint kétezer bázisállomással rendelkezik, ez mintegy 800 torony és hozzávetőleg 1200 épületre szerelt állomás, valamint több mint száz beltéri disztribúciós antennarendszer között oszlik meg. Évről évre nő a bázisállomásaink száma, novemberi indulásunk óta 27 teljesen új bázisállomást helyeztünk üzembe, főként épületeken, és folyamatosan nő az egyes állomásokon lévő bérlők száma is. Itt fontos megemlítenem, hogy valamennyi bázisállomásunk és telephelyünk száz százalékban megújuló energiaforrásokból vásárolt villamosenergiával működik tavaly november óta.

Milyen fejlesztési, bővülési célokat fogalmaztak meg az idei évre?

Célunk, hogy minél több szolgáltató használja a bázisállomásainkat, hogy a lehető legköltséghatékonyabban tudjuk elérhetővé tenni őket, elősegítve Magyarország digitális fejlődését. Ennek kézzelfogható példája, hogy

a hagyományos infokommunikációs szolgáltatók mellett programot indítottunk irodaházak, ipari épületek, mélygarázsok, gazdasági telephelyek számára, ennek célja a beltéri hálózati lefedettség, illetve privát hálózatok kiépítése, fejlesztése.

Környezetvédelmi célokat is megfogalmaztunk, szeretnénk a napenergiát még jobban hasznosítani, jelenleg dolgozunk állomásaink napelemekkel való felszerelésén is. A közeljövőben további bázisállomások kiépítését tervezzük, több középület beltéri lefedettségén dolgozunk, és igyekszünk újabb partnerségeket, együttműködéseket kötni a hazai távközlési és infokommunikációs piac kiemelt szereplőivel.

Vodafone 5G hálózat toronypiac internet 4G Budai J. Gergő toronyinfrastruktúra Vantage Towers
Kapcsolódó cikkek