Turizmus

Kreatív közösségi térként működik tovább az egykori várkerti kaszinó

Az egykori Ybl Vízház műemlék épülete ma már Ybl Budai Kreatív Ház néven várja új közönségét.

Hárommillió euróból újult meg a Várkert Bazár mellett álló egykori Ybl Vízház műemlék épülete, amely Ybl Budai Kreatív Ház néven várja immár új közönségét. A Pallas Athéné Alapítványok által finanszírozott műemléki helyreállítás során az épület az udvarról áttört pinceszinti bejárattal, és egy teraszként szolgáló előkerttel is gazdagodott. A közösségi térként megnyitott épület első, ingyenesen látogatható kiállításán Szőke Gábor Miklós fiatal magyar szobrászművész alkotásai láthatók. A jellegzetes köztéri szobraiból ismert szobrász alkotásai közé tartozik például a Groupama Aréna mellett látható Fradi sas emblematikus szobra is, ami az egyik legismertebb, Magyarországon látható műve.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A világhírű szobrász három hétig látható kiállítása csak az első az Ybl Budai Kreatív Ház tervezett programjai közül, azt ugyanis folyamatosan követik az újabb és újabb kulturális események – ígérik a szervezők. Az 1875-ban épült, több mint 140 éves vízház restaurálása és modernizálása során maximálisan figyelembe vették a közösségi tér jelenlegi és várható igényeit, a kiállítótermekhez – akárcsak hajdan, a vízház korában – vendéglátó rész is csatlakozik. Az épület teljes körű műszaki és műemléki felújításával teljessé vált az Ybl Miklós által megálmodott, a Várkert Bazárt is magában foglaló negyed.

 

A kreatív ház átadásán Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere hangsúlyozta, hogy az impozáns műemlékek felújításában is megtestesülő értékteremtés révén Budapest lassan visszanyeri régi fényét.

A kilencvenes évek elejétől 15 évig kaszinóként is szolgált, egykor privatizált neoreneszánsz épület 2016-ban került a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába, felújítása több mint egy évig tartott a szigorú műemlékvédelmi előírások betartásával történt tervezést követően.

világörökségi helyszín Pallas Athéné Alapítványok világörökség műemlékvédelem Ybl Miklós
Kapcsolódó cikkek