Turizmus

Képzési program is indulhat a SZÉP-kártya megemelt jutalékából

Másfél-két milliárd forint kerülhet idén a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz a SZÉP-kártya felhasználásának módosuló szabályai révén.

Másfél-két milliárd forintra becsüli a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZ) elnöke azt a forrást, amely az idén a szervezethez kerülhet a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználására vonatkozó szabályozás decemberi módosítása révén – válaszolt az MTSZ vezetője, Princzinger Péter a Világgazdaságnak. Az összegből az ágazat versenyképességét növelő programokat valósítanak meg. A SZÉP-kártyát kibocsátó bankokkal a következő hetekben tárgyalnak a részletekről.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás szerint a pénzforgalmi szolgáltatók a SZÉP-kártya-elfogadó helyeknek az eddigi maximális 1,5 százalék helyett legfeljebb 3,6 százalékos költséget számolhatnak fel.

A minimális összeg változatlanul 12 forint marad. A szolgáltatónak felszámított költségrész ez év januárjától már nemcsak a bankokat illeti meg, hanem felerészben az MTSZ-t is. Az OTP, az MKB és a K&H ennek megfelelően már módosította és publikálta a szerződési feltételeit.

Másfél-két milliárd forint juthat az MTSZ Alapítványnak a módosítás révén
Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap

A változás Princzinger Péter tájékoztatása szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezdeményezésére történt. A megemelt jutalékából olyan fejlesztések indulhatnak, amelyeknek hasznát a magyar turizmus egésze élvezheti. A forrás felhasználási céljait egyfelől maga a jogszabály, másfelől a szövetség alapító okirata jelöli ki.

Ezek lehetnek turisztikai márkázáshoz, az úti célpontok népszerűsítéséhez kapcsolódó programok, továbbá az idegenforgalmi szolgáltatások minőségét képzéssel, továbbképzéssel támogató fejlesztések.

Hangsúlyozta, hogy utóbbit nem kötelező jelleggel, hanem önkéntes alapon tervezik elindítani a mintegy 400 ezer főt foglalkoztató ágazatban.

A szegmensben a legnagyobb probléma nem a munkaerő megszerzése, hanem a megtartása. A képzés ezen javítana, illetve a fiatalok orientációját is segítené

– emelte ki.

Az MTSZ elnöke jelezte, hogy a szakmai koncepciót elkészítették, a megvalósítás első eredményei az őszre várhatók. A megemelt jutalék kapcsán úgy reagált: nem számít arra, hogy bármelyik SZÉP-kártya-elfogadóhelynek problémát okozna a változás, már csak azért sem, mert a cafeteria-rendszer átstrukturálása révén a SZÉP-kártya abszolút forgalmának növekedése várható. Becslése szerint egyre többen lépnek majd be a belföldi turizmus élénkítésére 2011-ben létrehozott programba.

A 2016 végén alakult MTSZ 36 szakmai szervezetet tömörít.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szép-kártya Princzinger Péter
Kapcsolódó cikkek