Turizmus

Lendületben a panziófejlesztés

Az országos panziópályázat keretében mintegy 650 kedvezményezett varázsolhatja újjá szálláshelyét 22 milliárd forintos támogatásból.

A Kisfaludy szálláshelyfej­lesz­tési konstrukció keretében az országos panziópályázaton (TFC-1.1.1-2017) a napokban csaknem 650 szerződést kötöttek vagy kötnek meg – értesült a Világgazdaság.

Ezeknél a projekteknél a maximális támogatási intenzitás 70 százalékos, a kedvezményezetteknek odaítélt összeg pedig információink szerint mintegy 22 milliárd forint.

Lapunk úgy tudja, a napokban indul az előlegek kiutalása, ez pedig legfeljebb a megítélt támogatási összeg 50 százaléka lehet.

A TFC-1.1.1-2017 kódszámú felhívás tavaly november 20-án változott, a projekt befejezése a megvalósítás kezdetétől számított 12 hónap, de legkésőbb 2021. december 31. – erre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hívta fel a figyelmet. Fontos szempont volt a tervezésnél az is, hogy az igényelhető támogatási összeg nem haladhatja meg az egy szobára vetített ötmillió forintot, összesen egyébként 5–60 millió forintnyi forrásra lehet szert tenni.

A 22 milliárd forintos támogatási összeg és a 650 szerződés arra enged következtetni, hogy a panziótulajdonosok többsége 30-35 millió forinttal megtámogatott fejlesztésekben gondolkodott.

Az üzemeltetőknek azt is vállalniuk kellett, hogy a Panzió csillaggal minősítést a projekt zárásáig (a záró beszámoló benyújtásáig) megszerzik, évi legalább 180 napig nyitva tartanak, a vállalt nyitva tartott napokra pedig minimum 50 százalékos kihasználtságot érnek el.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pályázati tanácsadók tapasztalatai szerint, bár a panziópályázat jó lehetőség, többen az építőipar nehéz helyzete miatt akár újra megfontolhatják, hogy belevágjanak-e a fejlesztésbe. A munkaerőhiány és az alapanyagköltség miatt ugyanis 30-40 százalékkal is többe kerülhet a tervezett projekt, a kivitelezés ideje pedig legalább öt-hat hónappal elnyúlhat. Széles a paletta a fejlesztések terén:

míg tehát a meglévő panziók 5–60 millió forintot igényelhetnek, addig a meglévő szállodák legalább 16, legfeljebb 500 millió forintot fordíthatnak kapacitásbővítésre, átalakításra, felújításra és eszközbeszerzésre.

Kedvező nagyberuházás lehet az új szálloda kialakítása is, hiszen 250 millió és hárommilliárd forint közötti összeg igényelhető erre, panziók létesítésére pedig projektenként 25–315 millió forint áll rendelkezésre. Érdekesség, hogy a három kiemelt turisztikai régió (Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség, Sopron-Fertő, valamint a Balaton) képviselői az országos pályázatokon is aktívabbak, mint az átlag

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

panzió Magyar Turisztikai Ügynökség pályázat
Kapcsolódó cikkek