Turizmus

Füstbe ment terv lehet a külföldi bővülés

Olaszország a díszvendége a tegnap megnyílt Utazás 2020 kiállításnak, amelyet a koronavírus európai megjelenése ellenére sem fújtak le a szervezők.

Miközben Európa-szerte számos nemzetközi rendezvény elmarad a napokban, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban tegnap negyven ország több mint 250 kiállítójának részvételével 43. alkalommal megnyílt az Utazás kiállítás.

A szakma hazai csúcsrendezvényének megtartása nem került veszélybe, de bizonyos óvintézkedéseket bevezettek:

kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és a szervezők a kézfogások mellőzését kérték a látogatóktól.

Az idei esemény belföldi díszvendége a leglátogatottabb vidéki város, Eger, a külföldi pedig Olaszország, ahol Európában elsőként kellett a koronavírus miatt különleges biztonsági intézkedéseket bevezetni.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a megnyitón elmondta,

reméli, hogy a járványon és a kialakult pánikon gyorsan túljut a világ. A magyar főváros idén elkezdi a felkészülést 150. születésnapjának megünneplésére.

Ennek érdekében Budapest Brand Zrt. néven összeolvad a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Budapesti Városarculati Kft. Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a járvány kapcsán. Kiemelte, hogy egyetlen ország sem tekintheti magát a vírusra immunisnak.

Fotó: VG – Kallus György

Olaszország a modern turizmus bölcsője, a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Évente kilencvenmillió turista keresi fel, 40 milliárd eurós forgalmat generálva.

A járvány megfékezéséért mindent megtesznek, még a hagyományosan félmillió látogatót vonzó milánói autószalont is elhalasztották. A koronavírus terjedése a nyári szezont már valószínűleg nem érinti, a meleg időtől mindenki a járvány lecsengését várja.

„Minthogy a nyaralásokat még csak most tervezik, és most kezdik lefoglalni, nincs útlemondási hullám sem”

– tudta meg a Világgazdaság Molnár Judittól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökétől. Utat lemondani csak a máskor szokásos kötbérrel lehet.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

 

Utazás 2020 Budapest koronavírus Olaszország utazási iroda
Kapcsolódó cikkek