Turizmus

Már a tartalékaikat kénytelenek felélni a hazai utazási irodák

Kérdéses a téli utazási idény forgalma, egyelőre a magyar kiutazók által kedvelt összes térség tiltott zónában van. Az utazási irodák még nem adták fel.

Csak heti nyolc charterjáratot tudnak működtetni az utazási irodák a nyári főszezon közepén, holott a tavasszal még a tavalyi járatok számának a negyedében, azaz heti húszban bíztak.

A szervezett, csoportos magyarországi beutaztatás számai ennél is rosszabbak, az utazási irodák éves szintű bevételeinek csökkenése már szinte biztosan megközelíti a 80 százalékot

– válaszolt a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

A szakmai szervezet ezért nemrég levélben kérte a pénzügyminisztertől és az állami turizmusirányítás illetékeseitől a június 30-án lejárt járulékkedvezmény és a rövidített munkaidő lehetőségének kiterjesztését az utazási irodák számára február 28-ig.

Erre azért lenne szükség a jövő tavaszig, mert a Külügyminisztérium időközben a piros kategóriába sorolt országok mindegyikét átminősítette első kategóriájú, vagyis utazásra nem javasolt országgá.

Fotó: Móricz-Sabján Simon – VG

Ennek következtében ellehetetlenülhet az utazásszervezés a téli hónapokra is, hiszen egyik érintett ország – a karibi térség, a Seychelle-szigetek, Bali és Thaiföld – sem javasolt utazási célpont

– mondta Molnár Judit.

Bár az utazási irodák márciusban még szerény, de néhány hónap alatt felpörgő forgalommal kalkuláltak a koronavírus-járvány hatásaként, azóta a kilátásaik egyre romlanak. Egy-két szállodahajó ugyan megérkezett Budapestre, de az utak többségét végül törölték.

A csoportos beutaztatás forgalma több mint 90 százalékkal esett. Ráadásul a környező országokból érkező egyéni utazók kevés szolgáltatást vesznek igénybe, a városnéző túrákat és egyéb programokat kínáló utazási irodáknak további veszteségeik keletkeznek.

Hiába indult el időközben az egyiptomi chartereztetés, le is állt az első gép után, azóta pedig csak a heti nyolc görögországi járat közlekedik, vagyis az erre az évre tervezettnek csupán a tizede.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

turizmus MUISZ visszaesés
Kapcsolódó cikkek