Turizmus

Rendkívül nehéz helyzetben vannak az idegenvezetők

A fővárosi idegenvezetők kimaradtak abból a körből, amelynek elengedték a katafizetés kötelezettségét.

A vidéki idegenvezetők augusztus 7-ig pályázhatnak 200 ezer és egymillió forint közötti összegre, amely a járványhelyzet miatti veszteségeik enyhítését szolgálja. Erre a néhány éve futó Kisfaludy program ad lehetőséget, amely a turizmus különböző szegmenseit támogatja uniós forrásokból – mondta a Világgazdaságnak Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke.

Hozzátette, sok kollégája élni fog a lehetőséggel, de csak 400-500 idegenvezető dolgozik vidéken, míg Budapesten nagyjából 3500-an vannak. A fővárosiak eddig még semmilyen támogatást sem kaptak, az idegenvezetők kimaradtak abból a körből, amelynek elengedték a katafizetés kötelezettségét, pedig a legtöbben katás egyéni vállalkozóként dolgoznak.

Az egyesület több alkalommal kért állami segítséget, néhány nappal ezelőtt azonban elutasító választ kapott a Pénzügyminisztériumtól

– számolt be lapunknak Deák Judit.

A szakember szerint az idegenvezetők a turizmusban dolgozóknak csak az 1 százalékát teszik ki, ugyanakkor az egyik legfontosabb szerepük van abban, milyen élményekkel mennek haza a turisták, az ország megítéléséért ők tudnak a legtöbbet tenni. Egy átlagos nyári napon nagyjából 20 ezer turista van Budapesten, és 350-400 busszal nézik meg a város nevezetességeit, most legfeljebb néhány száz turista van a fővárosban, főleg egyéni utazók.

Fotó: MTI – Balogh Zoltán

Az idegenvezetők főként a csoportosan beutazó turistákkal foglalkoznak, egy-egy ilyen út szervezése azonban hónapokig tart, és a járványhelyzet miatti bizonytalanságból adódóan ezek száma elenyésző. Két turistahajó megérkezett a fővárosba, a többi 34 azonban nem, és a turisták számában nem is várható javulás egy ideig.

A kiutazó idegenvezetők is hasonló helyzetben vannak, mivel a magyarok utazási kedve és lehetősége erősen korlátozott. A legtöbb idegenvezető más megélhetés után nézett, és fennáll a veszélye, hogy a turizmus újraindulásakor nem térnek majd vissza eredeti szakmájukhoz.

A március közepén bevezetett utazási korlátozások hatása már az idei első negyedéves adatokban is megmutatkozik: 13 százalékkal kevesebb külföldi utazott Magyarországra, mint 2019 azonos időszakában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

turizmus idegenforgalom idegenvezető Magyar Idegenvezetők Egyesülete külföldi turisták
Kapcsolódó cikkek