Turizmus

Felszálló ágban a fapadosok

A tavalyihoz képest továbbra is rendkívül gyengének tekinthető a fapados vállalatok teljesítménye, ám a járvány miatti áprilisi mélypont óta fokozatos, határozott növekedést mutat az utasforgalmuk.

Több mint 1,8 millió utas repült júliusban a Wizz Air járataival. Ez a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások figyelembevételével is hatalmas, mintegy 53 százalékos visszaesés tavaly júliushoz mérten,

ám a júniusi utasszámhoz képest csaknem négyszeres bővülés.

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A múlt havi adat annak fényében is nagyra értékelhető, hogy a magyar hátterű légitársaság a teljes második negyedévben alig több mint 700 ezer embert juttatott célba gépeivel.

Járatainak kihasználtsága 60,5 százalékos volt júliusban az egy évvel korábbi 95,6 százalékkal szemben.

A vállalatcsoport egyúttal bejelentette, hogy augusztus elsejétől az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) lesz leányvállalatuk, a Wizz Air Hungary engedélyezési hatósága az üzemben tartást illetően.

Ezzel a társaság számára megkönnyítheti az együttműködést a nemzetközi légügyi hatóságokkal, és támogathatja a cégcsoport terjeszkedését is.

A Wizz Air egy hete közölte második negyedéves beszámolóját, amelyben 87 százalékkal, 90 millió euróra csökkenő árbevételről jelentett.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában.

EASA Wizz Air második negyedév utasforgalom Ryanair
Kapcsolódó cikkek