Turizmus

Tárt karokkal vár Horvátország

Átvészelte a járványhullámokat, és megnyitotta kapuit a beoltott magyar turisták előtt déli szomszédunk. A horvát tenger a magyarok legnépszerűbb nyaralási úti célja volt a 2019-es KSH statisztika alapján.

Horvátország felkészült és biztonságos

Elvégeztük a házifeladatunkat a turistaszezon előtt

– nyilatkozta a VG-nek Monika Udovičić, a horvát Turisztikai- és Sportminisztérium Turizmusért Felelős Igazgatóságának igazgatója.

Fotó: Kallus György / VG

Az ország az év elején elindította a „Biztonságban vagy Horvátországban” (Safe Stay in Croatia) projektet,

melynek célja, hogy mind az ide látogatók, mind a szektorban dolgozók számára biztonságos legyen a horvát turizmus.

A program részeként biztonsági protokollokat vezettek be többek között az éttermek, szállodák, múzeumok, boltok, közlekedési eszközök, strandok működtetésére. A projekt egyik legfontosabb célkitűzése a turizmusban dolgozók beoltás volt, emiatt előre vették őket az oltási sorban. Május végéig az ágazatban dolgozók közel fele megkapta már legalább az első dózist valamelyik koronavírus elleni vakcinából.

A szakember hozzátette:

Horvátország készen áll a turisták fogadására, és minimalizálta annak az esélyét, hogy a szállodákban, kempingekben megfertőződhessenek a vendégek – amire sajnos tavaly volt példa.

A VG kérdésére Monika Udovičić elmondta, hogy projekt költségvetése minimális volt, 15 ezer „Safe Stay in Croatia” logóval ellátott ajándéktárgyat gyártottak le, ezen kívül más kiadásuk nem volt.

Horvátországban a folyamatosan javuló járványadatok számos könnyítést tettek lehetővé.

A hotelek már megnyitottak, az éttermek már kültéren és beltéren is fogadhatnak vendégeket, a kocsmáknak és a bároknak egyelőre csak a teraszai látogathatók, ezek 23 óráig lehetnek nyitva.

Szabadtéren nem kötelező a maszkviselés, de a zsúfolt helyeken javasolt, zárt helyeken – például boltokban – továbbra is kötelező.

A turisztikai ágazat átvészelte a járványt

A szállodák számára a pandémia alatti időszak nem volt annyira tragikus, mint azt sokan várták, miután 2020 nyarán a zágrábi kormány engedélyezte a külföldiek beutazását, és sokan éltek is a lehetőséggel. Egy Split belvárosi, négycsillagos hotel vezetője a VG-nek elmondta, hogy bár a szokásos nyereség elmaradt az előző szezonban, a szálloda nem volt veszteséges, tavaly is szép számmal érkeztek vendégek.

[enews_gallery id='3811474']

A képre kattintva galéria nyílik.

Nem voltak ilyen szerencsés helyzetben az idegenvezetők. Ugyan érkeztek turisták az országba, de ők többnyire egyéni vagy családos utazók voltak, akik a szállásokat és a strandokat igénybe vették, de idegenvezetésre nem tartottak igényt.

A VG által megszólaltatott idegenvezető elmondta, a szokásos számlamennyiség nagyjából 10 százalékát állította ki előző nyáron az utazási irodák számára, ugyanis ennyire visszaesett a szervezett csoportos utazások száma.

Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy a nagy, több ezer utast szállító óceánjáró hajók nem érkeztek Horvátországba – volt olyan, hogy a tervezett kikötés előtt alig egy héttel derült ki, hogy törlik az utat.

Egyre egyszerűbb a beutazás

A Magyarország és Horvátország között május 6-tól érvényben lévő kétoldalú megállapodás alapján elfogadják egymás védettségi igazolványát. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdai bejelentése alapján pedig számos országból egyszerűsödött a belépés, a magyarok már az első oltást követően korlátozások (negatív teszt felmutatása és katanténkötelezettség) nélkül léphetnek be az országba, amennyiben bizonyos – vakcinatípusonként eltérő – idő eltelt az oltást követően.

Fotó: Kallus György / VG

A Magyarországról érkezők az érvényes védettségi igazolványuk birtokában ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, mint a védettségi igazolvánnyal rendelkező horvátok.

A beutazáshoz a plasztikkártya mellett a papíralapú oltási igazolásokra is szükség van, amelyből kiderül, hogy eltelt-e az oltás után meghatározott idő.

A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a védettségi igazolvánnyal, előírt negatív PCR-teszt eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal rendelkező szüleik vagy felnőtt kísérőjük társaságában utaznak. Azonban a 12-18 év közötti – oltással nem rendelkező – fiatalkorúak csak teszttel utazhatnak be az országba.

A VG tapasztalatai szerint az oltási dokumentumokat a határellenőrzéskor szúrópróba-szerűen, a szolgáltatóhelyeken pedig a legritkább esetben kérik csak el.

járvány turizmus Horvátország koronavírus oltás védettségi igazolvány nyaralás beutazás
Kapcsolódó cikkek