Bár a nyári csúcsszezon véget ért, sokan éppen az őszi, kevésbé meleg és zsúfolt hónapokra időzítik a külföldi utazást. Manapság jellemző, hogy „üres” pénztárcával, azaz minimális készpénzzel, bankkártyával indulnak a repülőtérre vagy vasútállomásra, ám aki szereti külföldön is készpénzben intézni a vásárlásait, jobb, ha vigyáz, mert akár jelentős összeg is megtakarítható a megfelelő valutaváltással.

Valutaváltás, készpénz
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Hogyan érhető el a legjobb valutaárfolyam?

Ugyan a budapesti belvárosban minden sarkon található egy pénzváltó, nem érdemes betérni szimplán annak alapján, hogy melyik található hozzánk a legközelebb, vagy melyik esik útba. Az interneten több, a valutaváltók árfolyamait összehasonlító oldalt találunk, a különbségek és a váltani kívánt készpénz nagysága alapján pedig eldönthetjük, mennyit ér meg nekünk egy esetleg hosszabb utazás a pénzváltóig.

A különbség akár jelentős is lehet: a „nagyvonalúbb” cégeknél 10 forint alatti a különbség a vétel és az eladás árfolyama között, a turisták körében népszerű és zsúfoltabb útvonalakon, valamint

 

a bankoknál akár a 30-40 forintot is elérheti, míg a repülőtereken 100 forint fölé csúszhat a különbség.

 

Márpedig minél nagyobb a differencia, annál biztosabb, hogy kevesebb külföldi valutát kapunk a forintunkért, ami egy családi utazás esetén akár több étkezésnyi veszteséget is okozhat.

Sokan tartják egyébként biztonságosabbnak a bankkártyás fizetést külföldön, hiszen erről visszajelzést kaphatnak a telefonjukon, elvesztésekor pedig azonnal letilthatják, míg a pénztárca ellopásakor minden készpénzt elbuknának. Emellett készpénzhez jutni külföldön nem olcsó mutatvány, és bár Magyarországon két alkalommal 150 ezer forintig ingyenes a felvétel, egy hosszabb családi nyaraláshoz ez valószínűleg nem elegendő.

 

Nem csupán a felvételnek, a váltásnak is díja van, 3 ezrelékes, maximum 6 ezer forintos illeték terheli a műveletet.

 

Miért jó a valutaváltás bankban?

Éppen a biztonság az, ami olykor indokolttá teheti, hogy készpénzt bankban váltsunk vagy vegyünk fel, és ne az erre a célra létrehozott váltókban. Utazhatunk ugyanis olyan távoli országba, amelyre nem tudunk Magyarországon felkészülni pénzváltással, hanem helyben kell megoldani a szituációt – értelemszerűen nem forintot váltanánk a helyi pénznemre, hanem eurót, vagy ázsiai országokban leginkább dollárt.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Csakhogy akadnak olyan országok és területek, ahol elég gyakoriak a csalások a pénzváltóknál, azaz hamisítványt adnak át, vagy szándékosan számolnak rosszul a tranzakció létrejöttekor. Sőt, akadt olyan ázsiai ország, ahol a valutaváltók bűnbandákkal szövetkeztek: a váltók jelezték, ha valaki nagy összeget vett magához, a bűnözők pedig a nyomába eredtek. Több utazási irodánál is egy-egy egzotikus úti céllal kapcsolatban a megjegyzések, tanácsok között szerepel, hogy inkább bankban érdemes helyi készpénzhez jutni.

Kerülni kell a készpénzfelvételt ATM-automatából külföldön?

Természetesen előfordulhat, hogy a készpénzhez ragaszkodó utazó rosszul kalkulál Magyarországon, és nem vált eleget, sőt,

 

bizonyos országokban még az egyébként a bankkártyát előnyben részesítőnek is készpénzre lehet szüksége, mert arrafelé kevés helyen vagy sehol nem fizethet kártyával.

 

A legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, ha a saját otthoni bankunk anya- vagy leányvállalata megtalálható a közelben, hiszen a legtöbb hitelintézet, még ha nem is ingyen, de kedvezményes áron biztosítja a készpénzfelvételt a külföldi ATM-automatáiból – sok múlhat a magyarországi díjcsomagon is. Más bankok esetében már kevésbé kedvező a kép, ám akadnak olyan szituációk, amikor nem az a legfontosabb, hogy milyen árfolyamon és díjjal jutunk készpénzhez, hanem az, hogy biztonságos körülmények között tegyük meg.