Klasszikusan december 23-ai érkezéssel foglalnak 3-4 éjszakára szállást azok, akik a karácsonyt szállodában, vagy vendégházban, de mindenképpen otthonuktól távol akarják tölteni. A korábban szigorúan családi, illetve otthoni ünnepből fokozatosan, de viszonylag rövid idő alatt vált a szilveszterhez hasonlóan forgalmas turisztikai szezon. Népszerűsége érthető, hiszen az ünnepi készülődés, a többnapos sütés-főzés fáradalmaitól, a népes rokonság fogadásától megkímélt családok így kényelmes körülmények között, igazi pihenéssel tölthetik az ünnepet. 

Man and woman relaxing i n Xmas spa Man and woman wearing Christmas hat having massage. Concept Xmas spa.
Fotó: Getty Images

Sokan nem is szűk családi körben karácsonyoznak, hanem rokonokkal, barátokkal, több generáció együtt utazik.

Az adventi készülődésre már a Szallas.hu is ráerősített, a jacuzzis, dézsafürdős szállások ajánlatait külön csomagban kínálja az utazni készülőknek. Az szállásfoglalási oldalon elérhető 15 655 magyarországi szálláshely negyede foglalható a december 23–26 közötti időszakra ma még. Két fő részére 16,8 ezer forinttól több mint 1,2 millió forintig terjed a kínálat.

Minden második foglalás hotelbe szól, az összes foglalásnak pedig 54 százaléka wellnesst is kínáló szálláshelyre. 

Vannak még szabad helyek

A klasszikus családi létszámra – két felnőtt és két 14 éven aluli gyermekre – keresgélve az egyik legkedveltebb hazai fürdővárosban, Hajdúszoboszlón is lehet még szabad szállást találni. Egy három éjszakára érkező négytagú család a teljes karácsonyt eltöltheti ott 90 ezer forintért vendégházban félpanzióval. 

A négycsillagos szállodákkal nemcsak minőségben, de árban is szintet lép a kínálat, a legolcsóbb ilyen hotelajánlatok ugyanis jellemzően a vendégházi kategória duplájába kerülnek. 

A lista másik végén, a legdrágább karácsonyi ajánlatok még elérhető kínálatában szemezgetve egy mátraházai négycsillagos wellness szálloda családi csomagja ugrik fel elsők között csaknem 680 ezer forintért. Cirka 70 ezer forinttal kevesebbért, 612 ezerért pedig már az Aquaworld használatát is magában foglaló karácsonyi wellness ajánlat is elérhető Budapesten.

Family enjoying in spa bathroom Happy family with two children relaxing in spa while sitting on warm bench made of round mosaic tiles next to the hot bath jacuzi tube
Fotó: Getty Images

A szállásadók egy része gyermekkedvezményeket is kínál. Ők jellemzően ingyen szállásolják el a kétévesnél fiatalabb gyermekeket és 50 százalék kedvezménnyel a 2–14 év közöttieket. 

Az all inclusive ajánlat ritka a magyar hotelpiacon, inkább a repülős tengerparti – török, egyiptomi, tunéziai, stb. – csomagokra jellemző, de nem lehetetlen azért ilyet találni belföldön sem. Illetve pontosabban: nem lehetetlen ilyet találni, ha időben lép az ember, hiszen a kínálat eleve szerény. November utolsó napjaiban már csak egy zalakarosi wellness hotel és egy miskolci szálloda all inclusive ajánlata volt foglalható, előbbi csaknem félmillió forintért három éjszakára, utóbbi 312 ezerért.

Kiadó házat bérelni kisebb-nagyobb társaságok számára karácsonyra is jó ötlet, a 2–30 fős kiadó apartmanok ára 36 ezer és 567,5 ezer forint között mozog – tudtuk meg.

Egy hónappal karácsony előtt már sok szállás jelzi, hogy december 23–26 között nincs foglalható szoba náluk, vagyis aki későn dönt, már nem biztos, hogy ott ünnepelhet, ahol a legjobban szeretne. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a VG érdeklődésére nem titkolta, erősen reménykednek abban, hogy sokan választják a karácsonyi wellness ajánlatokat, és szállodában töltik az ünnepeket. 

A SZÉP-kártyán pihenő pénzekből is jelentős forrás van az ünnepi időszakra, 

az érdeklődés már érezhetően fokozódik, de azt csak később lehet megmondani, hogy milyen szállodai szobafoglaltság lesz az év végén. Hévízen és környékén már november utolsó harmadában 60-70 százalék volt a szállodai foglaltság, ami időarányosan remek, különös tekintettel az ott hiányzó orosz vendégkörre.

A téli utazásról nem mond le a többség, legfeljebb olcsóbb helyre megy síelni

Dubaj az expó után is nagyon kedvelt úti cél maradt.

A karácsony, a szilveszter és január első hete a meghosszabbított iskolai szünet révén a téli családi wellness főszezonja lett. Ráadásul idén igazán nagy a tét, az túlélésének forrását jelentheti az ünnepi hetek alatt keletkező bevétel. Még a turisztikai mentőcsomag bejelentése, vagyis a nettó árbevétel 4 százalékát kitevő turisztikai hozzájárulás megfizetésének fél évre történt felfüggesztése előtt a szakmai szövetség által megkérdezett szállodák 18-20 százaléka nyilatkozott tervezett bezárásról. 

Christmas in the spa. Sauna. Recreation. Relaxation and vacations. Spa and healthy lifestyle. Finnish and Russian sauna.
Fotó: Getty Images

Többen korlátozták a nyitvatartást, például csütörtöktől vasárnapig tartó időszakokra. Egyelőre nem készült felmérés arról, hogy a bejelentett intézkedések nyomán mennyivel módosult a bezárást tervezők aránya. Ami érdekes, hogy a holtszezont a korábbinál több szálloda energetikai felújításra fordítja, hogy a következő szezonra energiatakerékosabbá váljon.

 Ha lesz értelmezhető forgalom január–februárban, az átírhatja az ágazati szereplők vészforgatókönyvét

– mondta Baldauf Csaba. 

Az eddigi előfoglalások alapján országosan egy főnek egy éjszaka szállás karácsonykor átlagosan 13,3 ezer forintba kerül, de arra vonatkozó kimutatás nem készült, hogy ebben mennyivel jelenik meg az energiaválság diktálta költségnövekedés. 

Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője a VG-nek elmondta, hogy eltérő a szálláshelyek árképzése, a partneri visszajelzések alapján vannak olyanok is, akik idén már nem is tudtak árat emelni a tavalyi nagyobb emelést követően, mert tartanak attól, hogy vendéget veszítenek a magasabb árral. A Szallas.hu kínálatában 867 hotel típus van az adott időszakban, amiből még 369 foglalható. Nem hotel kategóriában pedig több mint 14,5 ezer szálláshely van, amiből már csak 3,7 ezerben van szabad szoba. 

Programokban nem lesz hiány

Bábszínház és esti koncertek, tematikus vacsoraestek, szauna szeánszok,  szilveszteri kabarék és a vendégek igényeire szabott különböző gyerek és felnőtt programok színesítik a szállodák ünnepi időszakának programkínálatát. Programokról mindenhol gondoskodnak, sőt, vannak olyan kisebb-nagyobb települések is, ahol a vállalkozók maguk adják össze a karácsonyi közterületi díszkivilágítás árát.