Továbbra is romlónak érzékelik helyzetüket a turisztikai vállalkozások, hiszen a Turizmus Konjunktúra Indexet (TKI) 2023. januárjában mínusz 18 ponton állt (mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezve), decemberhez képest azonban javult a helyzet, a mutató értéke négy ponttal nőtt. 

Businessman arriving in hotel for conference at reception desk
Mature man reading document, young woman using laptop and serving on reception, check in, making a reservation, arrival, business travel
Fotó: Getty Images

A kormányzati támogató csomag fokozatos életbe lépése, a kedvező év végi forgalmi számok, a mérséklődő világpiaci energiaárak, az enyhébb téli időjárás és az európai recessziós veszély csökkenésének hatására 

az index értéke pozitív irányba mozdult a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban, míg az egyéb turisztikai szektorban csak enyhén csökkent.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal mért mutató szerint a régiók közül Közép-Magyarország vállalkozásainak helyzete a legkedvezőbb (mínusz 7 pont), de Budapest még ennél is kedvezőbben áll (mínusz 6 pont). 

A fővárosban a szálláshely-szolgáltató vállalkozások, Pest vármegyében pedig a vendéglátóipari egységek enyhén optimisták már. 

A közép-dunántúli és a dél-alföldi régiók konjunktúra indexei is magasabbak az átlagnál (mínusz 12, illetve mínusz 17 pont), míg a legrosszabb körülményeket Nyugat-Dunántúl (mínusz 32 pont) és az Észak-Alföld (mínusz 29 pont) turisztikai vállalkozásai jelezték.

Mindeközben lassú ütemben, de csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban a munkaerő iránt. A következő három hónapra vonatkozóan a teljes szektorra nulla pontot mért a létszámgazdálkodást tükröző kutatás, ami azt jelenti, hogy a cégek nem változtatnak munkaerő-állományukon. 

Elmarad az apokalipszis, a dolgozók megtartása a cél a szállodaiparban – VG Podcast

Minden idők egyik legjobb külföldi és belföldi vendégéjszakaszámot hozó decemberéből egy rendkívül gyenge forgalmú és foglaltságú januárba fordult a szállodaipar. Még mindig sok a bizonytalanság, de talán a tavaly ősszel jövendölt apokalipszist el tudja kerülni az ágazat az állami turisztikai mentőcsomag segítségével a szállodaszövetségi vezetők szerint.

A vendéglátás területén azonban az előző hónapokkal ellentétben a negyedév során már létszámbővülés várható, ezt jelzi a plusz 7 ponton álló mutató.

A turisztikai cégek 82 százaléka az áraik, 91 százaléka a működési költségeik emelkedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan. 

A Turizmus Konjunktúra Index alszektorok szerint 2023. január
 

Az árszintváltozás átlagosan 20 százalékot, míg a működési költségek növekedése 46 százalékot tett ki, vagyis a cégek nem tudták az összes költségnövekedést a fogyasztókra hárítani. Ráadásul ez az olló novemberben és decemberben jelentősen nyílt, majd januárban stagnált. 

Ezek az adatok is rámutatnak, hogy a szektornak továbbra is szüksége van a vissza nem térítendő támogatásra – hangsúlyozza a kutatás összefoglalója.

Tovább emelkednek az árak

Decemberhez hasonlóan januárban is a turisztikai cégek 55 százaléka jelezte, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásainak árát. Csökkenést senki sem tervezett, de 45 százalék nyilatkozta, hogy nem változtat az árakon. 

Az új szezon közeledtével a szálláshely-szolgáltatók 43 százaléka tervez áremelést, a vendéglátásban 56, az egyéb turisztikai szektorokban 62 százalékuk készül erre.

A turisztikai cégek 46 százaléka a közelmúltban is emelt árat, és a közeljövőben is emelni fog,

decemberben 47 százalékuk készült erre.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe visszaesést jelez, hiszen mínusz 16 ponton áll, azonban decemberhez képest jelentősen, 11 ponttal javult az elemzés szerint.

Összességében tehát elmondható, hogy kismértékű, óvatos javulást jeleztek az év eleji, jövőre vonatkozó várakozások a turisztikai és a vendéglátóipari szektorban.