Listát készítettek a turisták értékeire nézve legveszélyesebb országokról. Egy belga újság állt össze egy biztosítócéggel, hogy megtudják, hol van a legnagyobb veszélyben a pénztárcánk és a mobiltelefonunk. Az eredmény némileg meglepő. 

Tourists Visit The Trevi Fountain
Rome, Italy, on April 7, 2023, is bustling with tourists before the Easter holidays on Good Friday at the Trevi Fountain. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto) (Photo by Andrea Ronchini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Andrea Ronchini / AFP

Az első helyen ugyanis Olaszország végzett, ahol egymillió turistára 463 zsebtolvajlás jut. Elsősorban Rómában, főleg a Trevi-kút környékén tevékenyek a zsebesek, hiszen a látványosság körül állandó a tömeg, így könnyű prédának számítanak a figyelmetlen turisták. Sokan közülük ráadásul csapatban dolgoznak, azaz vannak figyelők és elterelők is. Róma mellett Milánó is különösen veszélyes, ott a tömegközlekedésen kell nagyon figyelnünk értékeinkre. 

Van, amitől nem véd, de segíthet az utasbiztosítás, ha katasztrófa történik a külföldi nyaralás alatt

Az elmúlt két évben a pandémia miatti lezárások nehezítették meg a kikapcsolódást, de az idén ismét egyre többen választják a külföldi utazást.

A Le Soir cikke szerint a második helyen Franciaország, pontosabban Párizs áll. Egymillió turistára ott 283 lopás jut. Főleg az Eiffel-torony környéke kedvelt a zsebesek körében. A dobogó harmadik fokán pedig némi meglepetésre Hollandia következik, 252 lopást regisztráltak ugyanennyi turistára nézve. 

Érdekes módon a belga újság szerint Belgium kifejezetten biztonságos, hiszen a tízes listára fel sem került – ahogyan Magyarország sem –, amelyen egyébként még Németország, Görögország, Spanyolország, Portugália, Törökország, Írország és Lengyelország szerepel, ebben a sorrendben. 

A lap néhány ötletet is megosztott azzal kapcsolatban, hogyan védhetjük értékeinket. Legfontosabb, hogy mindig tudjuk, milyen értékünk éppen hol van, és ha hátizsákot viselünk, akkor azt tömegben érdemes a mellkasunkra venni, nem a hátunkra. A pénztárcákat és a telefonokat pedig mindig a nadrágunk első zsebeibe tegyük, ne a hátsókba.