Michelin-csillagos étteremben Michelin-csillagos reggeli: nem csupán Magyarországon, a régióban is egyedülálló, hogy a 42 Restaurant az ebéd- és vacsoraidő mellett a nap elején is csúcsgasztronómiát kínál vendégeinek.

Barna Ádám séf először a tavalyi TOP100 magyar bor kiadványban beszélt a Michelin-csillag lehetőségéről.
Fotó: 42

A Michelin Guide által elismert helyek közül több is hirdet szállást svédasztalos, esetleg valamivel különlegesebb reggelivel, ám konkrét menüsorral, amit nem csupán a hotel vendégei kóstolhatnak meg, egyedül a csillagot tavaly megszerző esztergomi étterem rendelkezik.

Az ország egyik legkedveltebb séfje, Barna Ádám a Világgazdaság megkeresésére elmondta, hogy a Michelin-csillag mérföldkő volt az étterem történetében, és szerették volna, ha a szálláshoz kínált reggeli – az étterem felett egy 24 férőhelyes boutique hotelt is működik – a degusztációs vacsora folytatásaként szintén felejthetetlen élmény lenne.

Először csak a náluk megszállóknak kínálták volna az opciót, de egyre több „külsős” érdeklődött, így megnyitották a foglalás lehetőségét:

a négyfogásos gourmet reggeli ára 17 ezer forint,

és többek között wagyu hátszínnel szervírozott japán omlettet, illetve mangalica sonkával és kaviárral felturbózott bundáskenyeret tartalmaz.

A mangalica sonkával és kaviárral felturbózott bundáskenyér.
Fotó: 42

„A reggeli sok helyen mostoha dolog, miközben például egy jó omlettet elkészíteni egyáltalán nem egyszerű, bármennyire is annak tűnik” – mondta Barna Ádám. Kérdésünkre, hogy a reggeli menüsor összeállítása mekkora kihívást jelentett neki, hiszen a Michelin-csillagos séfek általában ebédeket és vacsorákat állítanak össze, azt felelte, kifejezetten érdekes feladatnak tartja, és állítja, igenis megmutathatja egy séf a tudását a reggeli menüsorban is.

Ez illeszkedik a szakember filozófiájához, ami a 42 honlapja alapján így szól: „Ha a konyhánkat egy szóval kellene jellemeznem, akkor az a szabadság lenne. Jóval gazdagabbnak és sokszínűbbnek látom a világot annál, hogy valamit ne csináljak meg pusztán azért, mert egy adott étel nem illeszthető az étlap stílusához.”

Az egyébként is népszerű étterem szintet lépett a csillaggal, ám Barna Ádám azt mondja, nem dőltek hátra, az elismerés a mindennapi életükben sok változást nem jelentett, ugyanúgy a folyamatos fejlődést tartják szem előtt. Az viszont tény, hogy a foglalásokra jó hatással volt a Michelin döntése, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lett a forgalom.

Éppen ezen szempontok alapján a 42 Restaurant immár kizárólag 11 fogásos kóstoló menüt kínál 48 ezer forintos áron, a korábbi á la carte étlap megszűnt – ahogyan ez megszokott az ilyen kategóriájú éttermeknél.

„A kiszámíthatóság fontos szempont volt a döntés meghozatalakor, ahogyan az is, hogy szeretnénk megmutatni minél többet magunkból, abból, amit mi képviselünk. Ez leginkább a kóstoló menüsorral lehetséges” – erősítette meg Barna Ádám, akit megválasztottak már az ország és Budapest legjobb séfjének is.

A gourmet reggeli mellett az idei év másik újdonsága, hogy a teljes menüsor elérhető vegetáriánus változatban is, aminek választásával sügér, kacsaburger, borjú és bárány helyett alma, gombaburger, orda és sült répa kerül a tányérra.

Éled a kertünk, sok mindent magunk termelünk meg, így jóval egyszerűbb egy változatos, egyedi vegetáriánus menüsort kialakítani. Egyértelmű, hogy van rá igény, rendszeresen előfordul, hogy a teljes asztaltársaság ezt kéri

– árulta el a séf, hozzátéve, hogy lételemük a változás, folyamatosan kerülnek fel új ételek a kóstoló menüre, ami nagyjából három hónap alatt szinte teljesen megújul, így a törzsvendégeknek is tudnak időről időre újat mutatni.