Horvátország biztonságos idegenforgalmi célpont – jelentette ki Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdán Velika Goricában, A fenntartható turizmus jelenlegi kihívásai című konferencián.

Croatia supports Romania to join Schengen
ZAGREB, CROATIA - MARCH 28: Croatian Interior Minister Davor Bozinovic and Romanian Interior Minister Lucian Bode (not seen) give joint news conference following talks in Zagreb, Croatia on March 28, 2023. Stipe Majic / Anadolu Agency (Photo by Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Davor Bozinovic horvát belügyminiszter.
Fotó: Stipe Majic / AFP

Bozinovic szerint az ország számára kiemelt jelentőségű nyári idényben fontos feladat hárul a rendőrségre, mert a turisták olyan úti célokat igyekeznek választani, amelyek nemcsak szépek, de biztonságosak is.

Horvátországot a nemzetközi turisztikai piacon biztonságos idegenforgalmi célpontként ismerik el, és ez olyan védjegy, amelyet nagy becsben tartunk, és amely a rendőrség érdeme is

– nyilatkozta.

Emlékeztetett: 2022-ben a külföldi turistáktól származó bevételek elérték a 13,1 milliárd eurót, ami 44 százalékkal több, mint 2021-ben, és 24 százalékkal több, mint 2019-ben. A horvát turizmus 2023-ra is rekordévet vár, és 15 millió turista érkezésére számítanak.

Az elmúlt néhány évben a migrációs válság, a terrortámadások, a háborúk, a természeti katasztrófák, valamint a járványok miatt a világ több pontján egyre fontosabbak lettek a biztonsági kérdések. A magas szintű biztonságot Horvátországnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe lépése óta a tagállamok közötti erős rendőrségi és igazságügyi együttműködés is biztosítja.

A 2006-ban elindították a biztonságos turisztikai célpont projektet, amelynek keretében a nyári hónapokban más országok rendőrei együtt járőröznek horvát kollégáikkal a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben, hogy segítsék a turistákat. Az idén 19 ország 22 rendőri szervezete jelentkezett a szolgálatra.

A hatékony válságkezelés további előnyeként említette a júniusban elindított korai figyelmeztető és válságkezelő rendszert, amely egyedülálló eszközként Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat és az országban tartózkodó turistákat a különböző fenyegetésekről és azokról az intézkedésekről, amelyeket meg kell tenniük.