Fellendült a turisztikai forgalom Magyarországon júliusban a külföldi vendégéjszakáknak köszönhetően – mondta el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás. Körülbelül 15 százalékos az elmaradás jelenleg a 2022-es évhez képest.

A téli vásári roham előtt sem lesz hiány látogatóból.
Fotó: Kallus György

Összességében pozitív lesz a nyári mérlegünk

– idézi a szakmai szervezet vezetőjét az Index.

Abban a pillanatban, ahogy jó idő lett, nagyon megélénkült a foglalási kedv, ezért jó idő esetén még elég erős lehet az őszi szezon – mondta el Flesch Tamás. Hozzátette:

Összességében pedig a külföldi vendégéjszakák erősödésének a tendenciájával és a belföldi vendégéjszakák csökkenésével együtt is várhatóan pozitív lesz majd a teljes év.

Míg a belföldi vendégéjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldieké 13 százalékkal emelkedett idén. A belföldi foglalások csökkenésének Flesch Tamás szerint két oka van. Az egyik az ami miatt sokan nem engedhették meg maguknak a nyaralást.

A másik, hogy 2019 óta az idei volt az első olyan év, mikor korlátozások nélkül lehetett utazni a világban; azaz aki arra várt és gyűjtött, hogy külföldre utazzon, az így is tett.