A hosszú hétvégék közül eddig a húsvét a legnépszerűbb a Szallas.hu friss felmérése szerint, miközben az idei előfoglalási kampányban februárra jött a legtöbb foglalás belföldön.

BDAN3153
Eger állandó szereplője a belföldi utazási toplistáknak.
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Tisztán látszik, hogy idén nő az utazási kedv – hangsúlyozza a Szallas.hu friss statisztikájukra alapozva. 

Hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Készült kutatás az idei utazási tervekről, amiből kiderült, hogy 

az üdülni vágyók több mint fele legalább két alkalommal utazik el 2024-ben minimum egy éjszakára,

negyedük pedig legalább egyszer. 

A nyári foglalások szerint eddig Siófok, Szeged és Hajdúszoboszló a legkeresettebb úti cél belföldön.

Jönnek a hosszú hétvégék

Alig több mint egy hónap múlva itt van az idei első hosszú hétvége, március 15-éhez kapcsolódik, a hónap végén pedig már jön a húsvéti négynapos hosszú hétvégével kezdődő tavaszi szünet. A Szallas.hu felmérésében minden harmadik válaszadó azt jelezte, hogy már foglalt szállást, további 55 százalékuk pedig még nem, de tervez utazást. Minden tizedik válaszadó még bizonytalan, és csupán kevesebb mint 2 százalékuk mondta azt, hogy 2024-ben nem utaznak.

Top 10 nyári belföldi úti cél az eddigi foglalások alapján
 

Többször, rövidebb időre utazunk

Az utazók 48 százaléka csak hazai desztinációkban gondolkodik, 44 százalék külföldre is és belföldre is, 7,5 százalékuk pedig csak külföldre készül idén.

Az üdülni vágyók több mint fele legalább két alkalommal utazik el idén minimum egy éjszakára, negyedük pedig legalább egyszer – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. 

A válaszadók kétharmadát az utazás tervezésében nem befolyásolja az időpont, egynegyedük viszont kimondottan a hosszú hétvégékre és/vagy iskolai szünethez igazítja a legalább egy éjszakás kikapcsolódását. 

A11I5496
Fotó: Havran Zoltán /Magyar Nemzet

A válaszadók 9 százaléka kimondottan kerüli a hosszú hétvégéket és iskolai szüneteket. 

A  hosszú hétvégék közül az augusztus huszadikai a legnépszerűbb,

 amit a pünkösdi és a húsvéti időszakok követnek. 

Siófok vezeti a belföldi nyári toplistát

Már a nyári időpontok iránt is érdeklődnek a vendégek. 

Siófok, Szeged és Hajdúszoboszló vezet, de 

a szezonhoz közeledve valószínűleg több balatoni település is felkerül majd a toplistára

 – mondta Kelemen Lili. Jelenleg az apartmanok iránt a legnagyobb a kereslet, a vendégek 39 százaléka választotta ezt a szállástípust. Az önálló medencével vagy jacuzzival rendelkező házakat hamar elkapkodják.

Jellemzően a családosok és a nagy társaságok azok, akik már ilyenkor foglalnak. 

Nyárra belföldön 12 ezer forint a foglalásonkénti átlagár fejenként egy éjszakára. A legtöbb vendég eddig 3-4 éjszakára foglalt, de népszerűek a rövidebb, kétéjszakás foglalások is.

Horvátország népszerűsége töretlen

A külföldre utazók többsége, összességében a 33 százaléka Horvátországba megy, a foglalási adatok alapján a Kvarner-öböl, a Dalmácia–Zadar és az Isztria régiók iránt a legnagyobb az érdeklődés a magyarok körében. Horvátországba elsősorban családok, nagyobb társaságok készülnek, az átlagos létszám foglalásonként 4 fő. Jellemzően egy hét a tartózkodási idő.

CROATIA - SWIMMING AROUND RIJEKA
Croatia, Rijeka, 2023-07-14. Beach in the centre of Rijeka. The vast majority of beaches in and around Rijeka are located in or near inhabited areas. The environment is less natural but with a more developed infrastructure. Urban beaches often have a lively atmosphere and many amenities. Photograph by Eric Broncard/Hans LucasCroatie, Rijeka, 2023-07-14. Plage dans le centre de Rijeka. La grande majorite des plages a Rijeka et de ses environs sont situees a l interieur ou a proximite des zones habitees. L environnement est moins naturel mais avec une infrastructure plus developpee. Les plages urbaines ont souvent une atmosphere animee et de nombreuses commodites. Photographie par Eric Broncard/Hans Lucas (Photo by Eric Broncard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Eric Broncard / AFP

Egyre több a foglalás a déli régiókba is, egészen Dubrovnikig, és nő az érdeklődés az elő- és utószezonra, amikor a kedvezőbbek az árak és kevesebb a turista. 

Top belföldi úti célok a március 14-ei hosszú hétvégén:

  1. Pécs
  2. Eger
  3. Gyula
  4. Budapest
  5. Zalakaros
  6. Hévíz
  7. Sárvár
  8. Hajdúszoboszló
  9. Harkány
  10. Szeged