BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs és Győr között

Mindössze néhány hónapja vette át a Danone magyarországi kekszüzletágát képező Győri Keksz Kft. vezetését Alain Locqueneux, amikor a cégcsoport egy átfogó reorganizáció keretében -- meglehetősen nagy lakossági felhördüléstől kísérten -- bejelentette a társaság győri üzemének bezárását. A Danone csehországi kekszüzletágától érkezett vezető életének egyik igen viharos, de jelentős időszaka fűződik magyarországi bemutatkozásához, hiszen amellett, hogy a döntések Párizsban születnek, a helyi vezető véleménye mindig sokat nyom a latban.
2001.10.29., hétfő 00:00

Eseménygazdagnak nevezte Magyarországon eddig eltöltött egyetlen évét a Győri Keksz Kft. élére tavaly novemberben kinevezett Alain Locqueneux. A 39 éves francia cégvezető rögtön azt követően került a Danone itteni kekszüzletágának ügyvezető igazgatói posztjára, amikor a cégcsoport tavaly novemberben megszerezte ezen magyarországi érdekeltségét. A cégvezető maga is így vélekedik: minden bizonnyal meglepődtek a kekszgyár dolgozói -- és kívülállók is --, hogy mennyire gyorsan kezdett átszervezéseket itteni kekszüzletágánál az új tulajdonos. Annál is inkább, mivel a Danone ezen magyarországi terjeszkedése előtt is jelentős ilyen üzletágai voltak Európa-szerte, így arra lehetett számítani, hogy győri kekszgyártását is továbbfejleszti a cég. Igen gyorsan kiderült azonban, hogy a korábbi tulajdonos, az angol United Biscuits időszakában jó néhány évig mintatársaságnak számított győri kft. nyereségessége évek óta csökkent, az elmúlt két évben pedig veszteségesen termelt, a gyár kapacitásának kihasználtsága meglehetősen alacsony.
További gondot okozott, hogy a városban lévő üzem elhelyezkedése miatt a Danone által elvárt módon nem fejleszthető, így célszerűnek látszott a társaság másik, székesfehérvári gyárának fejlesztése, s a győri bezárása. Ennek bejelentését követően azonban olyan lakossági ellenállásba ütközött a tulajdonoscsoport, amelyre nem számított, s amely az ügyvezetőt is meglepte.
A Danone-nál 1990 óta -- az első öt évben a cégcsoport franciaországi tejüzletágánál marketinggel és értékesítéssel foglalkozva, majd három évet marketingigazgatóként Prágában, immár a kekszüzletágnál töltve -- tevékenykedő Alain Locqueneux szerint a cég korábbi gyárbezárási tervének mostani átdolgozása lehetővé teszi mindkét magyarországi kekszüzemük megmaradását. Ez az ügyvezető igazgató szerint jelentős részben annak köszönhető, hogy nem csak ő, de a Danone vezetése is megértette az elmúlt hat hónapban végzett értékelések során, mennyire szimbolikus jelentőséggel bír a győri gyár. A francia vezető e hat hónap alatt ismerte meg leginkább a magyar viszonyokat, valamint a győri vállalat valós helyzetét. Mindez a gyár dolgozóival műszakonként folytatott beszélgetések során történt, akik kedvezően reagáltak arra, hogy a cégvezetés meghallgatta őket, odafigyelt érveikre.
A szociális érzékenységét már a gyárbezárás bejelentésekor is sokszor hangoztató francia tulajdonos elsősorban azért változtatta meg korábbi tervét, mert a kft. ügyvezetése pontos képet festett a győri viszonyokról a párizsi Danone-központnak. Az egyéni kezdeményezéseket és az önállóságot fontos mozgatórugóként minősítő francia Danone-csoport ez esetben is megfelelően kezelte a Magyarországról érkezett jelzéseket. Alain Locqueneux hozzátette, bár a döntések Párizsban születnek, a helyi vezető véleménye mindig sokat nyom a latban. Az ügyvezető most elsődleges feladatának tartja, hogy a győri kekszgyárral, illetve az itteni kekszüzletággal kapcsolatos átdolgozott tervnek mind az ipari, mind pedig a szociális része megvalósuljon. Tehát nyereségessé tegyék a győri gyárat, valamint kezeljék azon több mint 300 dolgozó problémáit, akiket leginkább érint az átszervezés.
Alain Locqueneux augusztus 20-án született, amely dátum -- tudja -- Magyarország számára nagyon fontos. Egy olyan országba érkezett a Danone prágai kekszüzletágától, ahol nagyon jó borok készülnek. A magyarokhoz hasonlóan én is szeretem a finom borokat -- mondta Locqueneux, aki hasonlóképpen nagyra tartja a hazai libamájat is. Nagyon jól érzi magát Magyarországon, de hangsúlyozta, hogy ennek hátterében nem csupán a finom ételek és italok állnak.



A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.