Dr. Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter a nemzetközi nőnap alkalmából ma virágokkal kedveskedik az ózdi hölgyeknek - áll a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium kommunikációs és sajtóirodájának tegnapi keltezésű meghívóján, amit közlekedéssel foglalkozó újságíróként kaptam. A tárca fejléces papírján faxon érkezett meghívó a szabványos mondattal zárul: a fenti eseményre várjuk a szerkesztőség munkatársát. Ennek ellenére eszembe sem jutott, hogy nekem is virággal akar kedveskedni a tárca vezetője, hiszen nem is vagyok ózdi. Meg különben sem csak nők vannak a közlekedési szakújságírók között. Egyértelmű tehát, hogy kampányol a miniszter. Ezen alapjában nincs is semmi kivetnivaló, hiszen ezt csinálták elődei is a korábbi választásokat megelőzően.

Igaz, ők a választások közeledtével az infrastrukturális beruházásoknál (legyen akár kerékpárút vagy elkerülő út) vágták egyre sűrűbben a szalagot. Aki tudott, autópályát avatott, még ha hevenyészetten elkészültet is.

Most azonban még félig kész sztrádát sem tudna átadni a közlekedési miniszter. Nemcsak azért, mert már nem a szaktárca kompetenciája az autópálya-építés, hanem azért sem, mert nincsenek átadható állapotban. Ebben a ciklusban nem adtak át egyetlen kilométer új sztádát sem. Jóllehet ha a kormány teljesíti a gyorsforgalmi úthálózat (elfogadásakor tízévesnek nevezett) fejlesztési programját, akkor az M3-ason már Polgárig, az M7-esen Zamárdiig száguldhatnánk, és átautózhatnánk a szekszárdi Duna-hídon is. Ezekre azonban még várni kell. Szalagátvágás helyett marad tehát a nőnapi virág. No meg az ózdi József Attila Gimnáziumban induló tehetséggondozó program ünnepélyes megnyitója és az ózdi sportcsarnok ünnepélyes átadása a közlekedési és a sportminiszter részvételével. E két mai eseményre is a közlekedési tárcától érkezett a meghívó.

Magos Katalin