Az elmúlt héten nyilvánosságra hozott makromutatóknak köszönhetően újabb lökést kapott az európai optimizmus. Az előző heti kedvező inflációs adatot további jó hírek követték. Németországban az ipari megrendelések 2,3 százalékkal nőttek, ami már önmagában kellemes meglepetés. A kép azonban még kedvezőbb, hiszen a növekedés gyakorlatilag a belföldi megrendeléseknek köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaságban enyhülhet az exportrautaltság. Igaz, a beruházások még mindig nem emelkednek, így a vállalatok számára feltehetően a jelenlegi jó kilátásoknál valamivel konkrétabb visszajelzésre van szükségük.

Az eurózóna egészében érezhető, hogy a gazdaság kedvező irányt vett. Az általános üzleti bizalmi index öt hónapos csúcsot döntött, májusban elérte a 99,8-es értéket.

A Távol-Keleten is javul a hangulat, legalábbis ezt mutatja a japán makromutatókat egyesítő index. A főbb indikátorokat öszszefogó index 77 pontos értékig kúszott fel áprilisban a márciusi 65 pontos szintről, míg az általános gazdasági feltételeket mérő mutató már negyedik hónapja az 50 pontos recesszió/konjunktúra határ felett mozog: tehát a japán gazdaság növekszik. Az Egyesült Államokban a pénteken közzétett munkanélküliségi adatból kevés következtetés vonható le, miután a munkanélküliség csökkent ugyan, de közben a foglalkoztatottak száma nem emelkedett.

Magyarországon felemás képet festett az ipari termelési adat, amelyet nagy várakozás előzött meg. A munkaszüneti napok alakulásának hektikussága következtében nehezen hasonlítható az adat az előző havihoz. A hivatalos számok szerint az áprilisi termelés 2,6 százalékkal haladta meg a márciusit, a szünnapoktól megtisztított index azonban már 0,3 százalékos csökkenést mutatott.

Az ipari termelői árak terén nem következett be változás, áprilisban még mindig 2,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a termelői árak, mint egy évvel korábban. Ezen a téren a trendforduló májusban következhet be, a múlt hónaptól ugyanis nem érvényesül a tavaly májusi forintsávnyitás. A belföldi értékesítésben 1,3 százalékkal emelkedtek az árak, de szakértők szerint ebben is érezhető már a tartós fogyasztási cikkek árainak csökkenése.

Az elmúlt hét egyetlen kedvezőtlen makrogazdasági híre a folyó fizetési mérleg áprilisi hiánya volt. A deficit mértéke meglepte az elemzőket - akik az első négy hónapra 700 millió eurós hiányra számítottak a 947 millió helyett -, a piac ugyanakkor nem reagált az adatra, a forint tartotta árfolyamát. (LÁ)