Sok új, jelentős gazdasági információ, nagyobb meglepetések nélkül - így összegezhető az elmúlt héten napvilágot látott számok eredménye. Az Európai Unió, illetve Magyarország első negyedéves GDP-növekedésére egyaránt igaz, hogy kicsivel a

piaci várakozások alatti volt. (A magyar gazdasági növekedésről lásd cikkünket az 1. és 4. oldalon.) Az Európai Unió és a 12 tagú eurózóna GDP-je egyaránt 0,2 százalékkal haladta meg 2001 utolsó három hónapjának termelési szintjét.

A bővülést elsősorban az export magára találása okozta, ami bizonyíték lehet a világgazdasági konjunktúra lassú visszatértére. Továbbra is gyengélkedik viszont a beruházási teljesítmény, most éppen 0,7 százalékkal volt kisebb, mint az előző negyedévben, folytatva az előző négy időszak hagyományait. A vártnál alacsonyabb GDP-növekedés mellett valószínűleg a kapacitásbővítések elmaradása is hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Bizottság - ebben a hónapban már másodszor - módosította a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzéseit: a fellendülés üteme lassabb a vártnál, ezért a második negyedévben 0,3-0,6, a harmadikban pedig 0,7-1,0 százalékos lesz a negyedéves bővülés - mondják a bizottsági szakértők. Az egyelőre bizonytalan, hogy a magyar gazdaságot miként érinti az unió gazdaságának (vártnál lassabb) magára találása.

Míg az unióban és az Egyesült Államokban a héten várható újabb munkanélküliségi adat, addig a magyar mutató szerdán jelent meg. Az idén február-áprilisban 5,7 százalékos munkanélküliséget mért a KSH. Egy hónappal korábban a mutató háromhavi átlaga 5,8 százalék volt, vagyis újra csökkenés figyelhető meg a ráta alakulásának trendjében. A munkanélküliség ősszel volt történelmi mélypontján, 5,5 százalékos értékkel, majd lassú növekedés következett be. A csökkenés azt jelenti, hogy a munkanélküliség 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Ezen a héten a külső egyensúlyról kaphatunk újabb adatokat. Az utóbbi időben egymásnak kissé ellentmondó folyó fizetési, illetve külkereskedelmi mérleg számai egyaránt megjelennek, előbbit éppen ma hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank. Az ipar áprilisi teljesítményéről szóló adatokat szerdán azért várhatja a szokásosnál nagyobb érdeklődéssel a piac, mert márciusban kellemes meglepetést okozott a másfél éve stagnáló szektor. Ha most is érdemleges növekedés lesz megfigyelhető, talán a fellendülés első jeleinek lehetünk szemtanúi. (MI)