"A szeszélyes időjárás ellenére a hétvégén mifelénk beindult az idegenforgalmi és turistaszezon. A nyári csúcsidőre persze még várni kell, de a szállodánk kihasználtsága már most 75-80 százalékos" - mondja Darvas Zoltán, aki sikeres vállalkozónak tartja magát. Pályakezdését megelőzően, a nyolcvanas években, szülei külkereskedelmi foglalkozásának köszönhetően éveken át Bécsben élt és tanult.

A rendszerváltáskor egy osztrák partnerrel létrehozta a Fit-Reise utazási irodát és célirányosan ráállt az osztrák és német turistákat beutaztató turizmusra. Ausztriában lehetősége volt megtapasztalni a családias, a vendégeket "kényeztető" ellátást és az volt a vágya, hogy egyszer legyen egy olyan színvonalú szállodája, amelyet ő jónak tart.

A véletlen, a szerencse és az eltökéltsége is szerepet játszott abban, hogy a vágya valóra váljon. Kisgyerekként a nyarakat Siófokon abban a vállalati üdülőben töltötte, ahol különböző külkereskedelmi vállalatok béreltek dolgozóiknak szobákat, s amikor az egykori állami vállalatok sorra szabadultak meg a bérleti joguktól - a privatizációs hullámban -, először csak egyetlen szoba tulajdonjogát vette meg, majd kettőét, négyét, ötét. Egy idő múlva az épület többségi tulajdonosává vált, és akkor úgy döntött, kivásárolja a többi tulajdonost. Időközben kizárólagos tulajdonosa lett az utazási irodának is, és az abból származó nyereségből, valamint jelentős banki hitelekből hozzálátott a több mint tízéves épület felújításához, bővítéséhez. A munkák három évig tartottak, és három évvel ezelőtt fejeződtek be úgy, hogy a konferencia- és a welnessturizmusra építve a Hotel Panoráma a siófoki partszakasz első négycsillagos szállodája lett.

A vendégforgalom szempontjából Darvas Zoltánnak biztonságot jelentett saját utazási irodája, de - mint mondja, a konkurencia hiányában - a szálloda önálló értékesítése is sikeres lett.

Ma persze már más a helyzet. Az elmúlt években sorra épültek a színvonalas kivitelezésű hotelek, ugyanakkor a Balaton vízminősége egyre romlott, tehát a visszatérő és új vendégekért folyó versengés egyre erőteljesebbé vált. A vetélytársakkal ellentétben - akik egy ilyen méretű és szolgálatású szállodát 120-140 fős személyzettel üzemeltetnek - az ő csapata összesen 40 főből áll. Meggyőződése, hogy a vendégek igénylik és megbecsülik a családias hangulatot.