Ködbe veszhetnek a reményei azoknak a fiatal pároknak, akik arra számítanak, hogy a kormány a hangzatos ígéreteknek megfelelően változtat a Fészekrakó program feltételein, és a 30 éven felüliek is megkaphatják a kedvezményes, állami kezességvállalással támogatott lakáshitelt. Vészesen közeleg ugyanis az a nap, amikor a "fészekrakós" ügyfelek száma eléri az erre az évre várt tízezret. A legfrissebb kimutatások szerint eddig már kilencezer kérelmet fogadtak be a bankok.

Csak látszólagos az ellentmondás. Az örömteli hír ugyanis egyúttal azt is jelenti, hogy kiürülhet a kassza, elfogy a Fészekrakóra szánt keret. Akkor pedig hiába a sok szép ígéret a kör bővítésére, a kormány széttárja a karját: megvan a jó szándék, de a nincsből nem lehet adni. Elvileg nincs ebben semmi kivetnivaló, hiszen a program kidolgozói az első perctől fogva hangoztatták, hogy néhány hónap elteltével, a tapasztalatok összegzése alapján, a költségvetési lehetőségek függvényében döntenek majd arról, hogy felemelik-e az igénybe vevők korhatárát.

Kérdés persze, hogy okos döntés lenne-e a Fészekrakó befagyasztása. A szociálpolitikai támogatás felemelése mellett ez volt a kormány legsikeresebb lakáspolitikai lépése; bizonyította életképességét, szemben a többi hangzatos, bár eddig semmilyen eredményt sem produkáló otthonteremtési progammal. A panelek megújítását célzó ötletek nincsenek végiggondolva, s alapprobléma, hogy a legtöbb érintettnek nincs anyagi fedezete a saját rész előteremtésére, sőt a kedvezményes hitel törlesztésére sem. A lakbér-támogatási rendszer sem jut egyről a kettőre, bár ötletnek az is jó volt. A bérlakás-építési program kidolgozása most folyik, de mint hallik, a költségvetési források szigorú őrei gúzsba kötik a tervek készítőinek képzeletét. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk: vajúdnak a hegyek, és egeret szülnek.

Gyülekeznek a felhők az építőipar fölött. Nincs nap, hogy ne hallani piacukat vesztett, vegetáló vállalkozókról, növekvő kinnlevőségekről, körbetartozásokról. A lakáspiac felpörgetése kiutat jelenthet a válsághelyzetből. De ehhez nem maszatolásra, hanem a pontos célok, a prioritások kijelölésére, az anyagi források ésszerű átcsoportosítására, valamint a tervek következetes végrehajtására lenne szükség.