A világszervezet javaslata szerint a perzsa államnak külföldre kellene szállítania dúsított uránkészletét, amelyért cserébe atomfegyverek előállítására nem alkalmas nukleáris fűtőanyagot kapna. Teherán eddig csak a készlet egy részének átadására mutatott hajlandóságot.

Az Egyesült Államok máris jelezte eltökéltségét, hogy a diplomáciai erőfeszítések látható kudarca után ismét a szankciók szigorításával próbálja meg együttműködésre bírni a perzsa államot. Első lépésként felszólította a nemzetközi pénzintézeteket, mindent tegyenek meg Irán pénzügyi elszigetelésének biztosítására. Washington nemrég 536 millió dolláros bírsággal sújtotta a Credit Suisse-t azért, mert segédkezett Teheránnak tranzakciók lebonyolításában, a Citibanknál pedig befagyasztottak egy kétmilliárd dolláros, Iránhoz köthető számlát.

A perzsa állam, úgy tűnik, pénzügyi szempontból valóban elszigeteltebb mint valaha, hiszen most már az európai országok sem ódzkodnak annyira a szankcióktól. Kína azonban továbbra is kitart Teherán védelmében. Így aztán valószínű, hogy a finomított olaj iráni importjára szorgalmazott tilalom elfogadtatására az ENSZ-ben az új év beköszöntével sem kerülhet egyhamar sor.