Mennyit változott a világ! Bő egy éve még a közös nevező keresésének szándéka is hiányzott az EU-források felhasználását menedzselő hazai intézményrendszerből. Legalábbis ez derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanulmányából, amelyben az EU-pénzek magyarországi felhasználásának hatékonyságát vizsgálták. Igaz, a nyertes pályázóknak is csak a töredéke vállalkozott az oktatói-hallgatói kérdőívek kitöltésére. Hogy a megkeresett pályázatíró és tanácsadó cégek vagy kereskedelmi bankok mennyire lehettek kooperatívak, azt homály fedi.

Ne szólj szám, nem fáj fejem! Ez lehetett akkoriban a vezérelv, ami gyaníthatóan leginkább a globális válság csapására változott meg. Miközben a sokszor hallott – és legtöbbször jogos – panaszok, észrevételek, javaslatok sorát olvassa az ember, a megszólalók megérdemlik, hogy kalapot emeljünk előttük, mert vállalták, hogy elmondják a véleményüket. A jobb pályázatok, projektek, a jobb intézményrendszer, a jobb forrásfelhasználás és a jobb fejlesztéspolitika érdekében.

A legnagyobb meglepetéssel az intézményrendszer csúcsán található Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szolgált. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe azt a rendkívül aprólékos intézkedésleltárt, amellyel lapunk megkeresésére a tanulmány felvetéseire reagált. Miközben a kérdőív egyes kérdéseire adott válaszok még kiábrándítóan kevés változást tükröznek, az NFÜ felsorolásából már kiderül: sokkal több változhat annál, mint amit korábban, hasonló esetek hatására remélni lehetett.

Tisztességes ügyintézés, egyenlő bánásmód, a határidőben hozott döntéshez való jog, a jogszabályok megtartása és másokkal való megtartatása. Íme, néhány a honlapunkon teljes terjedelmében olvasható ígéretleltárból. Ezek betart(at)ásával esély nyílhat még akár a közös nevező megtalálására is.