Vélemény

Csúcsgázsik

Az EU-hoz képest igen szűkmarkúan bánik a brit állam őfelsége kormányának tagjaival.

A felállóban lévő uniós külügyi szolgálat (EEAS) 114 vezető tisztviselőjéből ötven kap majd magasabb fizetést, mint David Cameron, a londoni kormány feje.

Az unió csúcsdiplomatái nagyjából 53 és 57 millió forintnak megfelelő fizetést vihetnek majd haza évente, miközben a brit miniszterelnök „csak” 48 millió forintnyi fontot kap kézhez. Az egész nyugati világ legjobban fizetett női politikusa egyébként nem más, mint az EEAS felügyeletét is ellátó uniós külügyi főképviselő, a szintén brit Catherine Ashton a maga évi közel 78 milliós javadalmazásával.

Az EEAS ugyan még csak működésének induló fázisában van, de számos magas rangú uniós tisztviselő aggódik már most a tervek szerint 2013-ban hétezer főt foglalkoztató külügyi szolgálat költségvetésének elszabadulása miatt. Egy brit diplomata a nagy kiadások kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy egy új, drága és bürokratikus rendszer helyett valóban hatékony uniós külszolgálatra lenne szükség.
Az Ashton posztjának kijáró rendkívül nagy brüsszeli megbecsülés azonban egyelőre nem érvényesül maradéktalanul a globális porondon. Az ENSZ által a pakisztáni árvíz miatt a múlt héten összehívott rendkívüli ülésen az uniós „külügyminiszter” a hátsó padokon kapott csak helyet, azzal az indoklással, hogy az EU nem tagállama a világszervezetnek.

EEAS EU fizetés
Kapcsolódó cikkek