Vélemény

Ellazuló Európa

Hat évvel azt követően, hogy az amerikai jegybank megindította és néhány hónappal azután, hogy be is fejezte a gazdaság ösztönzését sikeresen szolgáló likviditásbővítő eszközvásárlási programját, az Európai Központi Bank (EKB) is elszánta magát az államkötvény-vásárlásokat is tartalmazó élénkítés beindítására. A jegybank a vártnál méretesebb, akár több mint ezermilliárd eurót kitevő mennyiségi lazítást hirdetett. Nem maradt más választása. A kamatot már nullára mérsékelte, a reálgazdaság támogatására már korábban könnyített hitelcsomagokat kínált a kereskedelmi bankoknak, eszközfedezetű és jelzálogpapírokat vásárolt.

De az eurózóna gazdasága pang, az infláció pedig negatív tartományba süllyedt, azaz esnek az árak. Ezt a vészes folyamatot meg kell állítani. De hogyan, ha a németek a többiektől reformokat, a többiek a németektől élénkítést követelnek?

Az EKB független intézmény, feladata az, hogy az inflációt éppen két százalék alatt tartsa, ám Mario Draghinak rendkívüli politikai mutatványt kellett végrehajtania, hogy az eltérő tagállami érdekeket egyeztesse, és a felvásárolni szándékozott értékpapírok révén végre annyi pénzt pumpáljon a bankok remélhetően felpezsdülő hitelezésén keresztül a valutaövezet gazdaságába, amennyi serkentheti a növekedést és a kívánt szintre gyorsíthatja az infláció iramát. Még akkor is, ha a németek nem hajlandók az akció kockázatait megosztani, akármilyen üzenetet hordoz is ez a monetáris unió egységéről vagy törésvonalairól.

Évek óta dúl a csata a németek által képviselt hitelezők és az olaszok – és újabban a franciák – képviselte adósok között. Berlin attól tart, a jegybanki pénzpumpa leveszi a strukturális átalakítás terhét a déliekről. Róma és Párizs keresletélénkítést sürget, hogy a reformokat megvalósíthassa. Az EKB talán összehozta a nagy alkut. De Draghi leszögezte: a növekedéshez beruházás, a beruházáshoz bizalom, a bizalomhoz strukturális reform szükséges. Mostantól a kormányok térfelén a labda.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek