BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
áramtőzsde

Erősödik az áramtőzsde

Új vezérigazgatója van a magyarországi áramtőzsdének és leányának, a gáztőzsdének is. A fő hazai és a régiós tervekről Tóth Péter, a HUPX Zrt. első embere nyilatkozott a Világgazdaságnak
2017.02.24., péntek 05:00

Milyen feladatokat kapott vezérigazgatói kinevezésekor?

– Az elmúlt évben számos új versenytárs áramtőzsde alakult a Balkánon, de még mindig a magyarországi áramtőzsde működtet a régióban egyszerre napon belüli kereskedési felületet, másnapi piacot és fizikai határidős piacot is. Ez a három piac együtt segíti elő, hogy a HUPX árára referenciaként tekintsenek a magyarországi és a balkáni fogyasztók, termelők és kereskedők is. Fő feladatomnak e vezető szerepnek a megőrzését és fejlesztését tekintem. Régiós pozíciónkat uniós kezdeményezésű projektekkel, innovatív fejlesztésekkel, új szolgáltatásokkal és kedvező díjcsomagokkal kívánjuk tovább erősíteni. A HUPX-en közel egy éve lehet napon belül is kereskedni, ebben a szegmensünkben egy induló piacnak megfelelően erősödik a kereskedés. Azon dolgozunk, hogy egyre több tagunk kereskedjen e területen.

A növekvő likviditás érdekében együttműködünk partnereinkkel, és több szabályozási változtatást kezdeményeztünk. Nagy hangsúlyt fektetünk a határidős fizikai szállítású termékek piacára is, igyekszünk felvenni a versenyt a tőzsdén kívüli piacokkal. Az úgynevezett MiFID II. európai szabályozás bevezetése kapcsán már elkezdtük a felkészülést arra, hogy 2018. január 3-án beindíthassuk a pénzügyi termékek piacát is. Az uniós belső energiapiac létrehozása érdekében részt kívánunk venni az Egységes másnapi piac-összekapcsolás és az Egységes napon belüli piac-összekapcsolás nevű projektekben.

Milyen változások várhatók a HUPX, illetve leánycége,
a CEEGEX működésében?

– A fizikai szállítású határidős piacunkat (PhF) az idén meg kell feleltetnünk az említett MiFID II. szabályozásának, mert 2018. január 3-tól ennek a hatálya alá tartoznak a HUPX és a CEEGEX fizikai határidős ügyletei is. Ennek érdekében át kell alakítani az áram- és a gáztőzsde határidős piacait. A CEEGEX 2016. október 3-án elindította az új, napon belüli termékeit, ami jelentős előrelépés. Mindazonáltal a cégtől anyavállalataként elvárjuk, hogy – a HUPX mintájára – rövid időn belül a régió vezető piacterévé fejlődjön. Kovács Kornélnak, a társaság 2017. január 1-jén kinevezett vezérigazgatójának kell az új stratégiához kapcsolódóan megalapoznia a CEEGEX növekedési feltételeit azáltal, hogy támogatja a likviditás megteremtését, esetleg új termékek fejlesztését és a 2017-es év legfontosabb projektjét, az eurós elszámolásra való áttérést.

Hol tart a térségi árampiacok összekapcsolása, mi a következő lépés?

– Szorosan együttműködünk a környező országokkal a napon belüli piac-összekapcsoláson. Törekszünk a régióban működő, 4M (cseh, szlovák, magyar, román) piac-összekapcsolás nyugat-európai régióval történő összekapcsolására is.

Névjegy

Tóth Péter (37) 2003-ban szerzett közgazdászdiplomát a Pécsi Tudományegyetemen, majd 2011-ben energetikai szakközgazdász-oklevelet a Budapesti Corvinus Egyetemen. Angolul és németül beszél. Az IBM Magyarországi Kft. Global Business Servicesnél 2002 és 2011 között volt vezető tanácsadó. Ezután a Mavir alkalmazta gazdasági igazgatóként, majd piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettesként. Tóth Péter 2013 és 2015 között a Pann­Ergy Nyrt. első embereként Magyarország egyik legnagyobb megújulóenergetikai beruházását irányította. A következő évben az Advantica Kft. élén állt, mielőtt 2016-ban a HUPX első számú vezetője és a CEEGEX felügyelőbizottsági elnöke lett.


A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.