Vélemény

Versenyre kényszerülhetnek a kasszák

A lakáskasszák a betétesek pénzét nem forgatták eredménnyel, és a rendszer az állam szemszögéből sem volt hatékony – mondta a Világgazdaságnak Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, miután az Országgyűlés határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. Kiemelte: a kormány felülvizsgálja a családi otthonteremtési rendszert, amelybe számos új elem kerülhet.

Miért nem lehetett a 30 százalékos állami támogatást mondjuk januártól 20 százalékra, majd 2024-től 10 százalékra csökkenteni, és öt év múlva akár kivezetni?

Nincs jelentősége, hogy erre mikor kerül sor. Azért döntöttünk az azonnali kivezetésről, mert ez nem hatékony támogatási forma az állam, a költségvetés szemszögéből. Semmi értelme, hogy határidőt adjunk. Akinek van ilyen szerződése, annak a jogai nem sérülnek. Ám a jövőben az ilyen típusú öngondoskodáshoz az állam nem ad pénzt. Azt is láttuk az elmúlt éveket értékelve, hogy a lakáskasszák a betétesek pénzét nem forgatták eredménnyel és hatékonyan. Azt is leszögezném, hogy a lakás-takarékpénztári rendszer megmarad, a jövőben is köthető ilyen szerződés, csak a lakáskasszáknak megszűnik az eddigi kényelmi pozíciója. Most majd kiderül, piacképesek-e, életképesek-e, meg tudják-e tartani az ügyfeleiket, vagy sem.

Nem gondolja, hogy a bejelentéssel olyan forgalmat generálnak a lakástakarékoknál, hogy attól – például a hétfőn dömpingként megkötött szerződések miatt – az állam kiadásai nagyságrendekkel ugranak meg a következő években?

Bánki Erik
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Nem, hiszen egész évre kalkuláltuk a 70 milliárd forintnyi támogatást. Nem gondolom, hogy több új ügyfél szerződik a hátralévő néhány nap alatt, mint amennyi normál ügymenetben az év végéig szerződött volna, így a rendelkezésre álló támogatási forrás elegendő lesz.

Mikortól lesz hatályos a törvény?

Amikor Áder János köztársasági elnök aláírja.

Az otthonteremtési politika főleg az új építésű ingatlanok építését, valamint az új és használt lakások vásárlását támogatja. De szakemberek és szakpolitikusok szerint is kiemelten fontos a lakásfelújítások támogatása is, amelynek egyik eleme lehet(ne) a lakáskassza. Nem így látja?

A kormány éppen a családi otthonteremtési rendszer felülvizsgálatával foglalkozik, aminek része, hogy esetleg módosítások történhetnek.

Például?

Konkrétumokat én sem ismerek, de a frakció mindent elkövet azért, hogy az átalakítás olyan legyen, hogy az az öngondoskodás jellegű lakásmegtakarítások rendszerében például a felújításokat, és a fiatalok lakáshoz jutását tovább segítse.

lakástakarékpénztár Bánki Erik
Kapcsolódó cikkek