Vélemény

Most kell lépni az 5G-lehetőségek kiaknázásáért

Küszöbön áll az ötödik generációs mobiltechnológia berobbanása, a szükséges telekommunikációs rendszerek kiépítése azonban átfogó fejlesztéseket kíván.

Az iparág szereplőinek elsősorban a városi 5G-hálózatok által igényelt új bázisállomások, azaz a kis cellák kiépítését kell megoldaniuk.

Az eddigi technológiáknál nagyságrendekkel gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő 5G-mobilhálózathoz szükséges új eszközök nem igényelnek sok energiát, és viszonylag kis helyen elférnek, ami jelentős előny a térhatékonyság szempontjából.

Az 5G egyik előnye a gyorsaság,

egy nagyobb adatmennyiség eddig megszokott pár perces letöltési ideje akár másodpercekre rövidülhet, de ennél is fontosabb, hogy a modern technológia a késleltetés mértékét is minimalizálja.

A jelenlegi 20–70 milliszekundumos érték akár 1 milliszekundumra csökkenhet. A nem is olyan távoli jövőben így számos terület ugrásszerű fejlődése várható az 5G segítségével.

Fotó: Shutterstock

Legyen szó akár önvezető és egymással is kommunikáló autókról, forgalmi szenzorokról, az egymással kommunikálni szintén képes Internet of Things, azaz IoT-eszközökről, a mesterséges intelligenciáról, de akár az oktatás és az egészségügy forradalmáról, ezeken a területeken is eljön a real time, a valós idejű alkalmazások kora.

Az 5G-s okosvilág alapja leegyszerűsítve, hogy

rengeteg kis cellát kell telepíteni hozzá, vagyis több adótoronyra lesz szükség, mint a mai mobilhálózatoknál.

A technológia fejlődésével és a növekvő igények megjelenésével a szakmai előrejelzések szerint 2021–2026 között robbanásszerűen megugrik a kiscella-telepítések száma.

Olyannyira, hogy 2026-ra az 5G várhatóan a világ népességének feléhez eljut.

A technológiai modernizáció első lépése a 4G-ben használatos makrocellák, azaz a ma meglévő cellák fejlesztése és frissítése.

A forgalom gyors növekedésével azonban azokon a helyeken, ahol a kapacitásszükséglet igényli, új kis cellákat kell majd telepíteni.

Egy nagyobb város kis cellás lefedésének költsége elérheti a 15-20 milliárd forintot, egy kisebb városban ez hozzávetőlegesen kétmilliárd forintos beruházást igényelhet.

A leggyakrabban alkalmazott hagyományos makrocellák 300 métertől akár 10 kilométeres sugarú körzetig működnek. A mikrocellás körzetek azonban csak néhány 10, legfeljebb néhány 100 métert fednek le.

Az 5G-technológiára kifejlesztett utcai rádiós eszközök ugyanakkor kis helyen is elférnek, és alkalmasak arra, hogy a kisebb, lefedetlen foltokat megszüntessék. A jövőben ezért a kis cellák villanyoszlopokon, de akár csatornafedeleken, hirdetőoszlopokon is elhelyezhetők lesznek.

Az csupán az iparági szereplők kreativitásától függ, hogy milyen meglévő utcai elemeket vonnak majd be a fejlesztésbe.

Annyi azonban az előbbiekből is látható, hogy a közműszolgáltatók is jelentős szerepet kapnak majd fejlesztésekben.

Budapesten ma körülbelül 10 ezer lokáción vannak mobil site-ok, közel 70 ezer cellával.

Igaz, a különböző szolgáltatók többnyire egymástól függetlenül, párhuzamosan helyezik ki saját celláikat, építik ki saját infrastruktúrájukat, vagyis

sok esetben duplikáltan működnek a cellák.

Az 5G-s „sűrűbb” hálózat kiépítésének költségvonzata és a rendelkezésre álló helyszínek szűkössége miatt merül fel a független szolgáltatók piacra lépésének igénye az alap-infrastruktúra biztosítására. Az alap-infrastruktúrát biztosító cég több szolgáltató számára is elérhetővé teheti az adott helyszínt.

A fejlesztések időigényének és költségeinek csökkentéséhez a különböző szektorok hatékony együttműködésére van szükség.

Így az energetikai hálózatokat üzemeltető cégek – legyen szó akár a nagyfeszültségű hálózatokról, akár a városi energetikai infrastruktúráról –, valamint a telekommuniká­ciós szektor szereplői számára adott a lehetőség, hogy kölcsönös előnyöket biztosító kapcsolatrendszert építsenek ki az 5G kis cellás rendszerek telepítésére.

Előnyös lehet a hazai hálózatok kiépítésénél, hogy az MVM csoport rendelkezik a fentiek szerinti minden egyes kompetenciával, ennek köszönhetően élen tud járni a folyamatok, együttműködési minták előkészítésében, időt és erőforrást takarítva meg a kiépítésben.

Az idő pedig kulcskérdés,

hiszen most kell lépni, ha azt akarjuk, hogy a jövő hálózatát optimális időben és optimális költségekkel vehessük használatba Magyarországon.

IoT 5G Dolgok Internete internet of things
Kapcsolódó cikkek