Aki a nemzetközi gazdaság, a gazdaságpolitika, a jövő trendjei iránt érdeklődik, januárban sohasem hagyja ki a Világgazdasági Fórumról szóló tudósításokat. Közgazdászok, politikusok, vállalatvezetők, környezetvédők, újságírók gyűlnek össze ilyenkor Davosban, hogy megosszák véleményüket egymással és a közönséggel. Az ilyen alkalmak egyike volt az a január 17-i panelbeszélgetés, amelynek a címe The return of manufacturing, és amelyen politikusok és cégvezetők mondták el, milyen paradigmaváltás zajlik napjainkban a gyártás területén.

Bandar Alkhorayef, Minister of Industry and Mineral Resources of Saudi ArabiaGretchen Whitmer, Governor of the State of Michigan, USARoland Busch, President and Chief Executive Officer, Siemens, GermanyJacqueline Poh, Managing Director, Singapore Economic Development Board, SingaporeMichel Doukeris, Chief Executive Officer, Anheuser-Busch InBev, USAModerated by Teresa Clarke, Chairman and Executive Editor, Africa.com, USAspeaking in The Return of Manufacturing at the World Economic Forum Annual Meeting 2023 in Davos-Klosters, Switzerland, 17 January 2023. Congress Center - Aspen 2. Copyright: World Economic Forum/Michael CalabroSession ID: a0W68000007Ck8o
Bandar Alkhorayef, Minister of Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia

Gretchen Whitmer, Governor of the State of Michigan, USA

Roland Busch, President and Chief Executive Officer, Siemens, Germany

Jacqueline Poh, Managing Director, Singapore Economic Development Board, Singapore

Michel Doukeris, Chief Executive Officer, Anheuser-Busch InBev, USA

Moderated by Teresa Clarke, Chairman and Executive Editor, Africa.com, USA

speaking in The Return of Manufacturing at the World Economic Forum Annual Meeting 2023 in Davos-Klosters, Switzerland, 17 January 2023. Congress Center - Aspen 2. Copyright: World Economic Forum/Michael Calabro
Session ID: a0W68000007Ck8o
Fotó: Michael Calabro

Nem véletlenül emlegetünk paradigmaváltást, hiszen a globális kondíciók széles körének gyakorlatilag egyidejű megváltozása következtében – ahogy mondani szokás – semmi sincs úgy, ahogy volt. Nem is olyan régen a gyártó cégek első számú szempontja a munkaerőköltség optimalizálása volt: ahol a legkevesebbet kellett fizetni a dolgozóknak, ott állították elő termékeiket a világ minden részéből odaszállított alapanyagokból, az értékesítést követően pedig a termék és a gyártó útjai lényegében elváltak egymástól. A gyártók nem aggódtak a források szűkössége miatt, nem méregették az ökológiai lábnyomukat, az újrahasznosítás gondolatát legtöbbször elhessegették maguktól, a geopolitikai feszültségeket pedig sikeresen távol tartották ellátási láncoktól. Röviden: a gyártás egyirányú folyamat volt, a körforgásos gazdaság manapság sokat hangoztatott követelményei mögött nem volt széles körű társadalmi konszenzus.

Ez a világrend alapjaiban változott meg. A járvány, a Szuezi-csatornában elakadt teherhajó megmutatta, hogy gazdaságunk sokkal sérülékenyebb, amint azt gondoltuk. 

A klímavédelem előtérbe került, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás, az átláthatóság és más ESG-szempontok ma már alapkövetelménnyé válnak.

 Az újrafelhasználás kapcsán pedig elegendő, ha a föld lítiumkészletének szűkösségére utalunk: az akkumulátorgyártást – ahogy más iparágakat – csak körforgásos alapon lehet megtervezni, újraalkotni.

Egy zöldmezős beruházás ma már elképzelhetetlen anélkül, hogy a valós folyamatokat egy digitális máson szimulálnánk, tesztelnénk és optimalizálnánk. A digitális iker valódi „poster child” a jelenleg zajló ipari forradalomban: azt a követelményt jeleníti meg, hogy kapcsolatot kell teremtenünk a digitális világ és a gyárak, a robotok, az infrastruktúrák valós világa között.

A körforgásos gazdaságban a munkaerőköltség-optimalizálás hátrébb szorul a célkitűzések hierarchiájában. 

Egyre-másra halljuk a híreket arról, hogy gyártási kapacitások térnek haza, miután kiderül, hogy a gyártás kiszervezése több problémát okoz, mint amennyit megold.

 A technológia ebben is segít: nem csupán a 21. század igényeinek való megfelelést, mint például a reziliencia, az ökoszisztémák felépítését támogatja, de stabil, a munkavállalók számára is kiszámítható alapokat és jövőt biztosít. Jó példa erre Szingapúr, amelynek a gazdasága az általános vélekedéssel szemben nem a pénzügyi szolgáltatásokon és a turizmuson nyugszik. Míg az utóbbi két ágazat a 15, illetve 3 százalékát adja, addig a fejlett gyártás – kis munkaerő-igényű, de high-tech iparágak, mint a félvezetőgyártás, a nanotechnológia, a gyógyszergyártás vagy a légiipar – részesedése eléri a 22 százalékot. Szingapúr példájából is nyilvánvaló: az ipar 4.0 lényege már nem az olcsó munkaerő utáni globális hajsza, hanem a tehetségek megtalálása, megtartása és a meglévő kapacitás „újrafelhasználása”, azaz a folyamatos képzés, az életen át tartó tanulás. Ez természetesen a globalizáció–protekcionizmus ellentétet is új megvilágításba helyezi.

A bevezetőben említett paradigmaváltás a szemünk előtt zajlik, de még csak az első lépéseknél tart.

 A világ jó néhány gyára közül jelenleg csupán körülbelül 132 felel meg – a Világgazdasági Fórum mércéjével is – a körforgásos gazdaság koncepciójából eredő legmagasabb elvárásoknak: ezek a Global Lighthouse Network tagjai. Ha a jövőért felelősséget érző és viselő véleményformálók, illetve döntéshozók – köztük a gyártók és a gazdaságpolitika irányítói – összefognak, ez a szám a következő években exponenciális növekedésnek indulhat. Remélhetőleg e listára hazai gyár(ak) is felkerülnek mint a digitalizáció, a fenntarthatóság mintapéldai.