Két éve még tolongtak a tőzsdén a fintechcégek, tavaly viszont meredeken visszaesett az érdeklődés. 2022 a realitások elfogadásáról, az illuzórikus várakozások elengedéséről szólt a szektorban, ami különösen kihatott a legnagyobb cégekre. De hogyan csökkenhetett egy év alatt 95 százalékkal a tőzsdei bevezetések száma?

Minden rendben lesz!

A nagy tőzsdei visszaesés megértéséhez először a 2021-es állapotokat kell átlátnunk. A pandémiának köszönhetően egyre nagyobb a digitális pénzügyi szolgáltatások iránti igény, amiből a teljes szektor profitál. A befektetők optimisták, meg vannak róla győződve, hogy ha elég pénzt pumpálnak a szektorba, garantáltan csinos hozamot generálnak.

Azok a fintechek is rengeteg pénzhez jutnak, akik hatalmas veszteséget termelnek, de agresszív terjeszkedéssel gyors növekedést tudnak felmutatni. Mindenki megvan róla győződve, hogy előbb-utóbb rengeteg profitábilis céget és globális sikersztorit látunk mindenütt.

Mindezek mellett az általános részvénypiaci környezet is tökéletesen megágyaz a fintech előretörésnek. Pénzbőség, alacsony kamatok, a SPAC-cégeken keresztül enyhébb szabályozási akadályok – minden adott.

Ennek megfelelően az évek óta visszafogott tőzsdei aktivitás is növekedni kezd, sok olyan cég megy tőzsdére, akik évek óta halogatták mindezt. Míg korábban egy évben maximum 8 fintech tőzsdei bevezetésre, azaz IPO-ra került sor, addig 2021-ben 41 ilyen esetet láthattunk.

Minden rendben lesz?

Ugorjunk előre 2022-be, ennek az évnek is a tavaszára. Ekkor már a világszerte magas az emelkedő kamatkörnyezet és az orosz–ukrán háború által kiváltott gazdasági bizonytalanság is negatívan hat a piacokra. A makrogazdasági tényezők összességében a kivárásra és a végtelen optimizmus elhagyására késztetik a cégeket és befektetőket egyaránt. 

De nem csak a teljes gazdaságot érintő tényezők mozdulnak kedvezőtlen irányba. A fintech szektorral kapcsolatos előrejelzések sem alakulnak kedvezően. A tőzsdéken látványos a technológiai papírok gyengélkedése, a fintech részvények árfolyamai pedig különösen nagy, átlagban 50 százalék körüli esést könyvelnek el. 

Metaverse,Technology,And,Business,Presentation,,Businessman,Working,At,Global,Meeting Metaverse technology and business presentation, businessman working at global meeting online internet hologram presentation for finance investment data GDP world's future technology solution
Fotó: Shutterstock

A privát piaci befektetők rájönnek, hogy a tőzsdék már nem akkora optimizmussal értékelik ezeket a vállalatokat, mint ahogy ők tették a beszállásuk idején. Ennek megfelelően elkezdik szűkmarkúan mérni a pénzt, főleg azoknak a nagy fintecheknek, akik közel állnak a tőzsdére menetelhez. Elvégre, ha a privát piacokon a befektetők nem nyomják le a fintechcégek értékét, sokkal nehezebb lesz a pesszimista publikus piacokon nyereséggel eladniuk a részvényeiket.

Logikus következmény a tőzsdei visszaesés

Az ideális tőzsdére menetel ablaka tehát bezárult, 2022-ben már csupán két fintech döntött a tőzsdére lépés mellett. Tehát míg 2021-ben lezajlottak az elmúlt 3-4 évben felgyülemlett tőzsdei bevezetések, 2022-ben még azok is elmaradtak, amelyeket idénre terveztek a vállalatok.

Többek között olyan ismert nevek döntöttek a tőzsdei bevezetés elhalasztása mellett, mint a Revolut, a Klarna, a Stripe, vagy az N26. Arra tehát még mindenkinek várnia kell, hogy tulajdonrészt szerezhessen kedvenc fintechcégeiben. 

Nem mindegy, hogy meddig van tele a malacpersely

A jelentős készpénztartalékokkal rendelkező cégek jó helyzetben vannak. Ők nem kényszerülnek arra, hogy alacsonyabb értékeltség mellett vonjanak be friss tőkét és nagy tulajdonrészt adjanak át befektetőknek. Ehhez a csoporthoz tartozik a már említett Revolut is, a hírek szerint még közel két évre elegendő forrással rendelkezik a brit neobank. 

Nem ilyen szerencsés a Klarna, amely súlyos árat fizetett a gyors pénzégetésért. A kamatmentes részletfizetési szolgáltatásairól ismert svéd fintechet korábban 45,6 milliárd dollárra értékelték befektetői. A legutóbbi finanszírozási körben ez 6,7 milliárd dollárra csökkent, vagyis a vállalat értéke hetedére esett. 

Eközben a Klarnának már világszerte 150 millió aktív ügyfele van. Értékajánlatának folyamatos fejlődése mellett bevételei is szépen növekednek. A vállalat felemás 2022-es éve ugyanakkor arra figyelmezteti a fintecheket, hogy senki nincs teljes biztonságban.

Vigyázni érdemes, pánikolni nem

A tavalyi év nehézségeivel együtt a fintech szektor továbbra is egy dinamikus, rengeteg innovációt szállító terület. A tőzsdei aktivitás visszaesését sem érdemes úgy értelmezni, hogy csökkentek a szektor lehetőségei. Inkább arról van szó, hogy az irreális várakozások helyett megtörtént a visszatérés a józan ész talajára, innen viszont még mindig hatalmas út tehető meg a folytatásban. 

A fintech szektor tavalyi évét még részletesebben mutatja be a Fintech Sparks legújabb kiadványa, amely az esztendő fejleményeihez hűen a „Félelem és reszketés a fintech szektorban” címet kapta. A kiadvány ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül letölthető a Fintech.hu-n.