Igencsak vegyes kilátásokkal fordult rá a hazai kereskedelmiingatlan-piac az idei második negyedévre. Az elhozta az olcsó pénz korszakának a végét, és már közel egy éve folyamatosan növekedik a nemzetközi kamatkörnyezet, ezzel drágítva a hiteleket, lassítva a gazdaságot és megtépázva a piacokat. A tőkeáttételes befektetések ilyenkor kevésbé lesznek vonzó lehetőségek, hiszen az emelkedő hitelkamatok csökkentik az elérhető hozamokat, és ez a likviditás csökkenéséhez vezet a hitelalapon működő szektorokban – így a kereskedelmi ingatlanok piacán is. 

A hozamokat a marzsok határozzák meg

A befektetéseken elért hozam gyakorlatilag a bevétel (bérleti díj) és a befektetett összeg hányadosaként adható meg. Minél több a bevétel, annál magasabb a hozam, és ilyenkor nagyobb hitelkamattal is lehet profitábilis a A bérleti díjakat szerződéses úton rögzíti a bérbeadó a bérlővel, piaci sztenderd szerint három-öt évre előre. A hozam emelkedése pedig a bérleti díj vagy a marzsok növeléséből adódhat, ha ez lehetséges. Az elmúlt év időben teret engedett a bérbeadóknak, hogy változtassanak kondícióikon a bérleti szerződések és a kedvezmények kifutásával, de a bérlők nem feltétlenül kerültek kedvező helyzetbe. A kereskedelmi ingatlanok piacán típusonként eltérő teljesítménynek lehettünk szemtanúi, a kiskereskedelmi ingatlanok például gyengébben, a logisztikai ingatlanok viszont kiemelkedően teljesítettek az elmúlt időszakban. Ennek ellenére elmondható, hogy a lassuló gazdasági tevékenység, a növekedő energiaárak és a hitelek drágulása megtépázta a vállalati szférát a régióban, így azok kevésbé rugalmasak a magasabb bérleti díjak megfizetésében. 

Business  increase arrow graph corporate future growth year 2022 to 2023. Planning,opportunity, challenge and business strategy. Business  increase arrow graph corporate future growth year 2022 to 2023. Planning,opportunity, challenge and business strategy
Fotó: Galeanu Mihai

 

Miért jó a tőkeáttétel?

Minél nagyobb az LTV (Loan To Value), azaz a tőkeáttétel, annál nagyobb többlethozamot lehet elérni a saját tőkén. A kereskedelmi ingatlanok piaca tipikusan ilyen szektor, ahol az intézményi befektetők a saját tőkéjük akár többszörös értékében vásárolnak több tízmillió eurós ingatlanokat. A befektetésen elérhető hozam így emelkedhet, hiszen megnövekedik a hitelkamat és a befektetésen elért hozam különbözetével, arányosítva a tőkeáttétel mértékével. Tehát minél magasabb a tőkeáttétel, annál magasabb többlethozamot lehet elérni, és minél alacsonyabb a kamat, annál magasabb lehet a kamatkülönbözet, amelyet megnyer a befektető. Ennek célja lényegében a magasabb hozam elérése, ami alacsony kamat mellett lehetséges. 

A hitelfelvétel éppen ezért csak kedvező kamatfeltételek mellett történik meg, azaz növekedő kamatkörnyezetben nem fognak magas kamatozású hitelekkel vásárolni a befektetők, hiszen azok csökkentik, akár negatív tartományba fordítják a hozamot. Ez a finanszírozás csökkenését jelenti, ilyenkor visszaszorul a hitelfelvétel és a -kihelyezés, és a piac likviditása is mérséklődik. Az alábbi ábra jól reprezentálja az amerikai jelzáloghitel-kihelyezés volumenét, látható a 2020-as év végi csúcs és azt követően a folyamatos esés. 

 

Ezt időben eltolódva követi az teljesítménye, amely ingatlanbefektetési oldalon rekordévet zárt 2021 végén, 2022 utolsó negyedévére pedig 60 százalékos zuhanást mutatott volumen tekintetében nemzetközi szinten.

 

A kamatemelkedés megnehezíti a hiteltörlesztést

Az ingatlanpiacon bevett szokás a refinanszírozás, amelynek célja egy kedvezőbb felvétele a régi helyett. Egy csekélyebb kamatozású hitel alacsonyabb törlesztőket jelent, ami növeli a befektető cash flow-ját és a hozamát. A refinanszírozás mellett a befektetők dönthetnek az előtörlesztés mellett is. Az előtörlesztés az exit stratégia fontos része, hiszen általában a hitel teljes előtörlesztése teszi lehetővé a kifutás előtti értékesítést. Ez a folyamat viszont költséges, hiszen a banknak alapvetően az éri meg, ha kifutásig kapja a kamatokat a kibocsátott hitelekre. Ellenkező esetben a hitelező díj fejében teszi lehetővé az előtörlesztést, amelynek meghatározó tényezője szintén a kamatkörnyezet. 

Volumen és likviditás

Ezek a folyamatok hozzájárulnak a volumen növekedéséhez, hiszen teret engednek a tranzakciók gyorsabb lebonyolításának, gyorsabban generálva így újabb és újabb keresletet a piacon. A hiteldíj-emelkedés egyik eredménye, hogy a befektetők, akik alacsonyabb kamatozású hiteleken vásároltak, nem refinanszíroznak, hiszen kedvezőtlen kondíciók mellett lenne erre csak lehetőségük. Emellett, ahogy említettük, az előtörlesztés díjának meghatározó tényezője a kamat, hiszen a folyamat során a bank jövőbeli kamatbevételekről mond le. A kamatok emelkedése magasabb előtörlesztési díjakat von maga után, ami eltántoríthatja a befektetőket ettől a lépéstől. Így a piaci szereplők költségesebben vagy a hitel kifutása után tudják csak értékesíteni pozícióikat, kivéve abban a nem túl gyakori esetben, ha olyan konstrukciót választottak, amely átruházható. Érdemes megfigyelni a következő ábrát, amely az Egyesült Államok hitelezési aktivitását mutatja be az éves változás százalékában. 

 

A dráguló hitel így nehezíti a befektetések értékesítését: nem keletkezik új kereslet, és nem történik refinanszírozás sem, ennek eredményeként csökken a piaci volumen és a likviditás. Továbbá a bankok folyamatosan figyelik, hogy a bérleti díjak kapott összege korrigálva a működési (opex) és beruházási (capex) költségekkel megfelelően nagy-e ahhoz, hogy a terheket biztonságosan fizetni tudja a hitelfelvevő. Ha ez a különbözet kedvezőtlen, és túl nagy kockázatot okoz a banknak, az visszafoghatja a finanszírozást, így csökkentve kitettségét az ingatlanpiac felé.

A kínálat szintén kárát láthatja a dráguló hiteleknek, a nehezebb finanszírozás miatt a befektetők mellett az ingatlanfejlesztők is tolhatják projektjeiket, így csökkentve az új épületek átadási volumenét.

A hazai kilátások vegyesek

A magyarországi kereskedelmiingatlan-piacon hasonlóképpen megtalálhatók a fentiekben részletezett problémák, igaz, ebben a régióban különböző a pénzügyi és befektetési kultúra, illetve a szabályozói környezet is, ami megnehezíti az összehasonlítást más piacokkal. Mégis, a magas kamatok itt is megnehezítik a finanszírozást, és hatványozottan igaz a csökkenő likviditás. Mindemellett a hazai hozamszint a régiós átlag körül alakul az MNB Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint. A régióban nehezítő tényező, hogy az ingatlanok euróban vannak értékelve, így a befektetők devizakockázatot is vállalnak – ha az nincs lefedezve határidős termékekkel. Ennek használata elengedhetetlen egy ingatlanbefektető számára, ha nem célja az árfolyam-spekuláció, az utóbbit pedig igen megnehezítené a forint volatilitása. 

Egy előnye van a magas kamatnak, pontosabban az euróénál magasabb forintkamatnak. Ha a befektető számára a forintban való értékelés a fontos – mint ahogy például a hazai lakossági befektetők esetében –, akkor az árfolyamváltozásokat fedezni szokás, elsősorban forward ügyletekkel. Ezen tranzakciók árazásának pénzügyi matematikája pedig az, hogy ha az eurós ingatlanértéket forintra visszafedezzük, megnyerjük a két deviza közötti kamatkülönbözetet. Egyszerű példa: ha 3 százalék az eurókamat és 18 százalék a forintkamat, akkor a kettő különbségét, azaz 15 százalékot nyerhet a befektető, amit még természetesen csökkentenek a banki marzsok, így nagyságrendileg 13-14 százalék körüli nyereség adódik. Ennek oka, hogy a partner, akivel kötjük az ügyletet, devizát ad el az azonnali piacon, és betétbe helyezi a forintot az ügylet kifutásáig, amelyet aztán kamattal együtt ad tovább a fedezőnek. Cserébe viszont kamattal növelt eurót kér cserébe, és a két kamat közötti különbség lesz a fentiekben elmagyarázott carry hozam. Ha a devizák közötti kamatkülönbözet nem lenne, akkor ez a forintban számított nyereség sem keletkezne.

Összefoglalva, a likviditás csökkenése a piac felszáradásához vezet a dráguló finanszírozáson keresztül. A tőkeáttételes pozíciókat nehéz értékesíteni, viszont nincs arra utaló jel, hogy a befektetők kényszerlikvidálnának pozíciókat, így a piaci volumen zuhanása mellett nem várható számottevő áresés, sokkal inkább stagnálás. A várható monetáris lazítás újabb lendületet adhat a pénz- és tőkepiacok mellett a kereskedelmiingatlan-piacnak is.